Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) pozvao je dana Ministarstvo odbrane da objavi informacije o stanju 60 pripadnika Prve rigade kopnene vojske, koji su zaraženi virusom korona, kao i o načinu na koji je toliki broj vojnika zaražen.

Zahtevamo od Ministarstva da obavesti javnost o ukupnom broju zaraženih pripadnika Vojske, kao i o merama koje je preduzelo da ne bi ponovo došlo do većeg širenja koronavirusa u vojsci.

Pripadnici Vojske Srbije su preuzeli veliki deo tereta u borbi protiv širenja virusa – postavili su mobilne bolnice, obezbeđuju zdravstvene ustanove i druge javne objekte, vrše kontrolu granica, sprovode dekontaminaciju javnih površina, obezbeđuju prihvatne centre za migrante i centre za azil, a
angažovani su i u postavljanju kampova za zdravstveni nadzorngrađana koji dolaze iz inostranstva.

Upravo prilikom izvršenja ovog poslednjeg zadatka ceo garnizon Prve brigade kopnene vojske, oko 60 vojnika, je zaražen, o čemu se Ministarstvo odbrane na svom zvaničnom sajtu ni posle pet dana od objavljivanja te informacije nije oglasilo.

U saopštenju BCBP apeluje na Ministarstvo odbrane da obezbedi adekvatnu zaštitu svojim zaposlenima koji su angažovani na zadacima sprečavanja daljeg širenja epidemije u Srbiji.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram