Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nekoliko desetina nezdovoljnih građana i opozicioni odbornici, jutros su protestovali ispred zgrade opštine protiv usvajanja budžeta za narednu godinu, uoči početka sednice na kojoj se odlučivalo o budžetu. Opozicioni odbornici nisu prisustvovali sednici, a za naš portal su izjavili da je budžet ‘‘nakaradan i da nije na dobrobit svih građana‘‘. Oni traže i smenu predsednika opštine Zdravka Mladenoviića.

Opštinska vlast u Batočini na čelu sa Srpskom naprednom strankom ima tesnu većinu u lokalnom parlamentu, gde od 29 odbornika u svojoj koaliciji ima 15, dok je 14 odbornika u opoziciji.

Zakonski zastpnik opozicione Grupe građana ‘‘Izlečimo opštinu‘‘ Dragan Biočanin, koji predvodi nezadovoljne odbornike, rekao je za naš portal da su na stranu opozicije prešla i tri odbornika SNS-a, kako kaže, zbog ‘‘političkog jednoumlja‘‘, te da ni oni nisu prisustvovali sednici na kojoj se usvajao budžet.

Dragan Biočanin Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prema njegovim rečima, planirani budžet je ‘‘nakaradan‘‘, a usvajanje je, ističe on, ‘‘zbrzano‘‘ i organizovano na drugi dan svetog Nikole.

‘‘Materijal za sednicu su nam dostavili u petak popodne, nismo imali vremena da pripremimo amandmane niti da ih regularno dostavimo na šalter. Rekli su da će u nedelju da otvore šalter, zamislite na svetog Nikolu, kada ljudi slave. Ova sednica je pripremana tri meseca, a materijal su nam dostavili poslednjeg dana kada je rok da se održi. Sve je zbrzano, a apolutno nije bilo potrebe za tim‘‘, rekao je Biočanin.

On kaže da je budžetom predviđeno ‘‘nenormalnih 40 miliona dinara‘‘ za sportske organizacije, u opštini koja ima mnogo nerešenih kumunalnih i socijalnih problema i dodaje da su se u prethodnom periodu upravo ‘‘najveće malverzacije dešavale u sportu‘‘.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Okupljeni građani su nosiili transparente ‘‘Zdravko odlazi‘‘ i ‘‘Stop krađi‘‘ poručjući da ne podržavaju aktuelnu SNS vlast.

Biočanin je rekao da opozicioni odbornici trpe pritiske i ucene, kao i da je jedna odbrnica ‘‘podlegla tom pritisku‘‘ i kako je naglasio ‘‘zarad ličnih materijallnih interesa‘‘ prešla na stranu SNS-a i obezbedila im skupštinsku većinu.

Opozicija zahteva smenu predsednika opštine Zdravka Mladenvića i napominju da ne žele nikakvu saradnju sa njim, jer ga smatraju najodgovornijim za lošu situaciju u opštini. Dodaju i da su iz centrale SNS-a postavili nove poverenike iz Beograda, te da se lokalni SNS, kako kažu ‘‘više ništa ne pita‘‘.

‘‘Pojedini SNS odbornici prelaze na stranu opozicije, izgubili su stabilnu većinu u skupštini. Zbog toga je centrala smenila poverenike za Šumadiju, Nikolu Dašića gradonačelnika Kragujevca i Aleksandra Senića iz Rače i poslala ljude iz Beograda. Ovde su dovedeni Darko Jovanović i Dalibor Šćekić i oni se sad pitaju za sve u našoj opštini. Mi najbolje znamo šta ljudima ovde treba i zbog toga se protivimo ovoj vlasti‘‘ rekao je Biočanin.

Zdravko Mladenović, predsednik opštine Batočina
Zdravko Mladenović Foto: Printscreen/YouTube/Javno preduzeće Putevi Srbije

Predsednik opštine Zdravko Mladenović, u kratkom telefonskom razgovoru nam je rekao da ne može da komentariše protest odbornika, jer se ‘‘priprema za sednicu‘‘, a nije nam dozvolio ni prisustvo sednici uz obrazloženje da se ‘‘nismo najavili na vreme‘‘.

Mladenović je kao član SNS-a i nosilac liste na lokalnim izborima izabran za predsednika opštine 2016. godine. Ista lista je pobedila i na izborima 2020. kada mu je počeo i drugi mandat na mestu predsednika opštine.

Bonus video: Medijski mrak u Srbiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar