Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik pokreta Evropski put Rade Basta pozvao je večeras premijerku Srbije Anu Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da povuku izmene Zakona o državljanstvu.

Basta je pozvao Vučića i Brnabićku da uvaže zabrinutost Evropske komisije (EK) zbog najavljenih izmena u ovom zakonu, a kojima bi mogle da se olakšaju procedure po kojima bi strani državljani mogli doći do srpskog pasoša.

On je naveo da Evropska unija, čija članica Srbije želi da postane, kao jedno od prioritetnih pitanja navodi bezbednost granica, posebno u trenutku kada se dešava rat na njenom tlu, a postoji i pitanje migrantske krize.

„Slobodan protok ljudi, robe i kapitala treba da postoji ali uz izvesnu meru opreza kada govorimo o bezbednosti. Bezvizni režim za ulazak u zemlje EU građana Srbije nijednog trenutka ne sme da bude ugrožen, a rukovodstvo naše zemlje sa velikom pažnjom treba da pristupi ovom osetljivom pitanju“, izjavio je Basta u pisanoj izjavi.

„U EU su svesni velikog broja preseljenih ruskih državljana u Srbiju nakon ruske agresije na Ukrajinu i zato su ove najavljene izmene zakona guranje prsta u oko partnerima na Zapadu“, istakao je on.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar