Aleksandar Vučić ne može više da radi ono što je radio poslednjih 12 godina, promenila se klima, zato je i nervozan - dobija velike kritike iz inostranstva, navodi Balša Božović, osnivač Akademije za demokratski razvoj i nekadašnji poslanik, koji dodaje da izbori u Beogradu moraju da se ponove, ali uz posredovanje iz EU.

Božović kaže – „opozicija nije postigla tako malo i na ovakvim izborima, znamo kakvi su bili“, konstatujući da to više nisu izbori. Navodi da često čujemo neke analitičare koji su, kako kaže, prestrogi prema opoziciji, dodajući da njoj nije lako. Dvanaest godina Vučić drobi opoziciju, blati, stalno su u tabloidima, to im čitaju deca, porodica, komšije, podvlači.

Ocenjuje da „nije lako biti u opoziciji u Srbiji, niti deo Proglasa jer su i ti ljudi su izloženi raznim pretnjama i progonima“.

„Ovi protesti nisu bili baš najmasovniji i da se složimo da se opozicija nije najbrže snašla u tom početnom periodu, ali sve evropske prestonice i njihovi mediji govore o tome da je Vučić brutalno pokrao izbore, svi govore o tome da nema slobode u Srbiji, ne samo ODIHR. Taj imidž Aleksandra Vučića nije isti kao pre nekoliko nedelja“, podvlači Božović za N1.

Promena tonova spolja, izbori ogolili Vučića

Podsećajući na reči Mihaela Rota (da više nije pouzdan parner) i Dejvida Kamerona (u vezi sa Banjskom), kaže da su to tonovi koje nismo mogli da čujemo prošle godine.

„Dobro je što je opozicija izašla i na ove izbore, jer su oni ogolili Vučića u međunarodnoj javnosti. To je dobar rezultat za opoziciju. Svaki dogovor oko budućih izbornih uslova je dobrodošao, s tim što mislim da širu javnost tu treba uključiti“, kaže povodom predloga Miloša Jovanovića, a podsećajući na Proglas i one koji su ga podržali.

Pritisak se mora vršiti na ulici, ne preostaje vam ništa drugo u ovoj situaciji, rekao je podsećajući da je GIK odbio žalbe nosioca liste i kandidata za gradonačelnika Beograda.

Opoziciji zato, kako kaže, ne preostaje ništa više nego da traži na vaninstitucionalni način za podršku i pritisak, „na ulici i od međunarodnih faktora, da skrene pažnju da u Srbiji jednostavno više nema slobode i demokratije“.

„Važno je da se opozicija još bolje organizuje za nove izbore, da bude kontrolora na svim biračkim mestima i da to bude dupla kontrola, to je prva stvar“, kaže gost Dana uživo. Uslovi moraju da budu takvi da u biračkom spisku moramo da znamo ko ima, a ko nema pravo glasa, da neko ne bude prijavljen na 10 mesta, dodaje.

Potrebna je, smatra Božović, neka vrsta posredništva iz EU, s obzirom na to da smo zemlja kandidat za članstvo u EU.

„Važno je da postoji treća strana koja će da vrši monitoring da li će ti izbori biti fer, slobodni i da li na njih uopšte može da se izađe. Važno je da opozicija shvati i mislim da je shvatila jasno nakon ovih izbora da ne možete Vučića da rušite samo u Srbiji, a da ne rušite njegovu politiku u regionu“, rekao je dodajući da je važno da njegova politika bude poražena i u susedstvu. Ne možemo da budemo sa strane i da nas ne zanimaju izbori u Crnoj Gori i BiH i kada se vode neke borbe na raznim frekvencijama za Nikšić, jer taj Nikšić dođe sutra i glasa u Beograd, dodaje.

Navodi da zato opozicija mora i da ponudi alternativu za odnose u regionu. „Beograd i Srbija su zarobljeni tim sigurnim glasovima iz regiona zbog politike koju Vučić vodi regionalno, a to je politika nacionalizma koja koristi njemu da ostane na vlasti“, ocenjuje.

Podsećajući na Milivojevićevu izjavu da je između samo poslednja dva izborna ciklusa upisano skoro 100.000, navodi da vlast u startu ima 100.000: 0 prednost.

Na mestima gde nema opozicionih kontrolora, kako kaže Božović, u tom slučaju „kontrolori SNS na kraju dana mogu da zapišu izborni rezultat koji hoće, bez obzira na stanje u kutijama, a na to niko nema da se žali“.

Nešto drastično mora da se promeni, navodi, podsećajući i na bugarske vozove. Zato je za medijaciju sa strane.

Ponavlja da se Vučićev imidž promenio. U jednoj od najvećih novina u SAD (Fajnenšel tajms) Vučić se naziva autokratom, danas je potpuno jasno svima u kakvoj je situaciji Srbiji, dodaje.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan izjavio je da primedbe u vezi sa izbornim neregularnostima u Srbiji treba da budu rešavane pravnim putem i da srpske vlasti treba da primene preporuke OEBS radi unapređenja izbornog procesa.

„Nakon Banjske promena u SAD prema politici Vučića“

Komentarišući to, Božović kaže da ima više tonova u administraciji SAD, ali ocenjuje da odatle nisu više onoliko bliski i na liniji sa Aleksandrom Vučićem kao ranije. „Nakon Banjske čini mi se dolazi do menjanja prema politici Aleksandra Vučića i nažalost prema Srbiji“, dodaje.

Kaže da su Srbija i demokratija u Srbiji „ipak tema“ i da Vučiću nije prošlo to što je pokušao da proteste predstavi kao nasilne, jer se napolju oni percipiraju kao mirni.

„Važno i ko je posrednik, ne može to da bude Bilčik“

Važno je koga opozicija traži kao posrednika iz EU, kaže Božović dodajući da Vladimir Bilčik ne može to da bude, jer iako se ispravljao, rekao je da nije bilo loše na izborima. „Ne može neko ko je podložan uticajima Vučića ili njegovog režima“, naglašava.

Prema informacija do kojih je došao portal Nova.rs, iz diplomatskih krugova, Srpska napredna stranka vrši pritisak na međunarodne aktere da konačan izveštaj ODIHR-a ne sadrži sve izborne nepravilnosti koje su posmatrači zabeležili 17. decembra.

„Šef posmatračke misije (ODIHR) u Srbiji je na biračkom mestu na kom je on bio u kutiji našao četiri faklsifikovana listića na kojima je zaokružena SNS. Nema tu lobiranja da taj izveštaj bude blaži“, smatra Božović.

Mišljenja je da će doći do ponavljanja izbora u glavnom gradu.

„Izbori u Beogradu moraju da se ponove, mnogo je uradila i sama Marinika Tepić, rizikovala je i zdravlje i život da bi ipak na neki način opozicija stekla taj kredibilitet u nameri da sačuva ozbiljnost i glasove birača. Izbori će se ponoviti, pitanje je samo pod kakvim uslovima će biti, a i dogovora opoziocije u koliko kolona će ona izaći. Sasvim sam siguran da bez međunarodnog pritiska nećemo moći da izborimo neke bolje i fer uslove, ali sam saasvim siguran po onome što govori EU i zvaničnici EU i pojedinih država, mislim da nije moguće da sve zavisi od režima i institucija Aleksandar Vučić već da je važno šta će imati da kažu na taj izveštaj i kakve će mere će predložiti pred beogradske izbore“, navodi.

Vučić, kako kaže, konstatno proverava granice dokle može da ide pred međunarodnom zajednicom.

„Ukoliko bi se učinilo da može da formira vlast u Beogradu, on će je formirati sa Nestorovićem, ali je svestan da su građani mnogo ljuti i da je Vučić ovim izgubio Beograd jer ne može da formira jasnu vlast sa SPS“, naglašava.

Opozicija će se snaći, pokazala je ozbiljnost i čvrtstinu, izguraće te izbore i SNS će, kako kaže, biti počišćena. Oni i danas nemaju većinu, podseća, dodajući da mnogi oni koji su glasali za Nestorovića, nisu bili za Vučić.

Smatra da svi oni (iz opozicije) koji budu koketirali sa ovim režimom, na narednim izborima nema šta da traže, ocenio je.

„Aleksandar Vučić može sutra dekretom da ukine izbore i da proglasi sebe za doživotnog vladara, pa građani to sasvim sigurno neće dozvoliti. Ne može da radi ono što je radio poslednjih 12 godina. Promenila se klima, on više nema tu podršku, nije toliko siguran – zato je i nervozan. Dobija velike kritike iz inostranstva i mislim da je to jedna velika podrška opoziciji i vetar u leđa građanima da se izbore za ono što je njihovo“, zaključio je Balša Božović.

***

BONUS VIDEO – Koja domaća zvezda može podstaći mlade da izađu na izbore?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar