Foto: Printscreen; Lana Avakumović

Lana Avakumović, zamenica glavnog urednika portala Talas.rs, rekla je u jutarnjem programu "Probudi se" na TV Nova S da je manir ove vlasti i Aleksandra Vučića da nas drži u neizvesnosti, te da zbog toga i disciplinovanja svojih kadrova i dalje nemamo vladu, iako je od izbora prošlo tri meseca.

„Bilo bi znamijiva okolnost da posle toliko čekanja od izbora vladu dobijemo 5. oktobra. Mi ove godine obeležavamo čak 20 godina od 5. oktobra 2000, a to je poslednji put kada smo na jedan demokratski način na izborima uspeli da smenimo autokratsku vlast. Bilo bi simbolično zanimljivo da imamo formiranje vlade ili imenovanje mandatar baš 5. oktobra“, navela je Avakumović.

Ona je rekla da se već duže pitamo zbog čega nemamo vladu, iako je od izbora prošlo 100 dana. Kako je izjavila, nju to apsolutno ne čudi, jer je to manir ove vlasti, odnosno Aleksandra Vučića, da drži u neizvesnosti sve nas.

„Da ima taj konstantan osećaj ili atmosferu nekakve krize, tenzije, rešavanja i čekanja, pa onda jedan čovek u državi sa jednom svojom odlukom u državi sve to reši. Zakonski rok za formiranje vlade je 3. novembar, pa sa te strane to nije sporno. A zašto se toliko čeka? S jedne strane to je zbog držanja nas u neizvesnosti, a sa druge, ja bih rekla disciplinovanje sopstvenih redova. Svaki ili svaki drugi dan imamo najavu kako se nekom ministru ili ministarki ljulja fotelja, pa sad tu treba da se strepi. Jedan dan je Zorana Mihajlović, drugi dan Ivica Dačić, pa Nebojša Stefanović…“, rekla je ona.

Avakumović je navela da je to u nekoj meri i poruka za koalicione partnere.

„Ja ne očekujem drastične promene. Vučiću je jednostavnije da SPS i dalje bude u vladi“, navela je ona.

Avakumović je podsetila da je pre nekoliko dana izašao izveštaj V-Dem institura, koji kaže da je Srbija izborna autokratije.

„Prepoznata je kao jedna od nekoliko zemalja u kojoj je uočen najveći stepen autokratizacije. Koji god međunarodni izveštaj da pogledamo, vidimo silazni trend što se tiče funkcionisanja institucija, vladavine prava, podele vlasti“, navela je ona.

Avakumović je rekla da su međunarodne okolnosti u poslednjih nekoliko godina dosta pogodne za tip režima u kojem mi živimo.

„Mi smo mogli da čujemo odrednice kao što je hibridini režim, mada se meni sviđa jedna malo uža – to je takmičarski autoritarizam, koji je sve prihvatljiviji u svetu, baš zbog toga što ne postoji veliki međunarodni pritisak da režimi budu zaista demokratski. To je tip režima koji formalno ima demokratske institucije, održavanje izbora, postoji teoretska šansa da opozicija pobedi, ali u realnosti postoji ogrmona prednost režima, kako finansijska, institucionalna i medijska, kao i konstantni napadi na političke protivnike“, izjavila je ona.

Ona je, kada je reč o dešavanjima u DS, rekla da njoj nije najasnije šta se dešava u toj stranci.

„Gledamo dublje i dublje propadanje partije, koja je bila važna,i zbog demokratskih procedura unutar sebe. Baš zbog toga mi se i dalje bavimo DS na tom nivou, jer je simbolički važan za bilo kakvu ideju promena u Srbiji“, navela je Avakumović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare