Poslanici u Bundestagu Foto: Nova.rs

Predstavnici Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga su nakon današnjeg sastanka sa delegacijom koalicije "Srbija protiv nasilja" saopštili da će srpske vlasti morati da ispune preoruke ODIHR za fer i slobodne izbore.

„Ovog četvrtka Evropski odbor nemačkog Bundestaga razmenio je mišljenja s proevropskim i demokratskim opozicionim političarima i političkim stručnjacima iz Srbije, u sklopu sastanka
izvestitelja. Opozicija je prikazala turobnu sliku političke situacije. Izvestitelji vladinih frakcija u nemačkom Bundestagu zabrinuto promatraju situaciju“, piše u saopštenju koje potpisuju Josip Juratović, odgovorni izvestitelj Kluba zastupnika SPD-a, Boris Mijatović, odgovorni izvestitelj Saveza 90/Zelenih i Tomas Haker, odgovorni izvestitelj Kluba zastupnika FDP-a.

“Predsednik Aleksandar Vučić tvrdi da želi uvesti Srbiju u Evropsku uniju. Ono što se događa uoči srpskih lokalnih izbora više podseća na pokušaje autokrate da proširi svoju poziciju moći. Srpske vlasti moraju sprovesti preporuke iz izveštaja ODIHR-a na način da se stvore svi uslovi za poštene i slobodne izbore. Takođe, trebalo bi se posvetiti legitimnim minimalnim zahtevima opozicije za ravnopravnu političku trku. To uključuje kontrolu i reviziju biračkog spiska, veću prisutnost opozicionih snaga i kritičkih stavova u medijima, kao i jedinstveni dan glasanja za sve lokalne izbore, kako bi se sprečile izborne prevare višestrukim glasanjem, te sprečiti pritisak na birače“, navodi se u saopštenju i zaključuje:

Vladine frakcije u nemačkom Bundestagu vrlo su zabrinute što se predsednik Vučić ponovno neopravdano meša u pripreme za izbore. Lokalni izbori se predstavljaju kao nacionalni izbori, zanemarujući potrebe građana u njihovoj lokalnoj sredini“, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare