Vladimir Putin i Aleksandar Vučić ordenFoto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ministarka Austrije za evropska pitanja Karolina Edštadler izjavila je da se njena zemlja zalaže za proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, ali da se mora pokazati usklađenost u vrednostima i odlukama.

„Za to nam je potrebna vaša podrška, da prenesemo poruku da Srbija stoji iza zajedničkih odluka, između ostalog i sankcija koje nažalost u ovom trenutku nemaju alternativu“, rekla je Edštadler.

Karolina Edštadler razgovarala je danas u Vladi Srbije sa ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević.

Ona je istakla da je Austrija oduvek za proširenje EU na Zapadni Balkan, a da je od početka rata u Ukrajini jasno da je u regionu potrebno veoma brzo delovanje.

„Evropska unija nije kompletna bez šest zemalja Zapadnog Balkana. Ne smemo da zaboravimo ni ljude, da ono što je njima obećano u procesu mora biti ispunjeno“, rekla je Edštadler.

Pročitajte još:

Ona je istakla da je tokom napada Rusije na Ukrajinu važna zajednička i ujedinjena Evropa, čiji je deo i Srbija i da neće dozvoliti da Evropa bude podeljena, niti ikakvu destabilizaciju.

Govoreći o migracijama, Edštadler je rekla da je borba protiv ilegalnih migracija važna i da je značajno što je Srbija promenila bezvizni režim prema Tunisu i Indiji.

Karolina Edštadler je na srpskom jeziku izrazila saučešće porodicama preminulih u tragedijama koje su se početkom maja dogodile u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca.

„Austrija stoji uz Srbiju u ovim teskim danima, želim da izrazim duboko saučešće svim porodicama stradalih u tragedijama“, rekla je Edštadler.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da je u oblasti migracija Srbija pokazala šta znači deliti evropske vrednosti, ne samo kroz usklađivanje viznog režima.

Kako je navela, one su razgovarale o uključivanju u davanje pomoći Ukrajini i osudi ruske agresije i da su to elementi kojima Srbija u potpunosti prati ono što je usaglašavanje i što su evropske vrednosti.

Miščević je rekla da su razgovarale o pomoći i podršci Austrije koju daje čitavom Zapadnom Balkanu u procesu pridruživanja EU i kako iskoristiti taj prostor da se obnovi dijalog o proširenju na ovaj region.

Sa austrijskom ministarkom sastala se i premijerka Ana Brnabić, koja je naglasila da Srbija ceni dosadašnju posvećenost Austrije procesu evropskih integracija Beograda i da se nada nastavku kontinuirane podrške našoj zemlji na tom putu.

„Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak reformskog toka, posebno kad je reč o vladavini prava“, poručila je Brnabić, prema saopštenju iz njenog kabineta.

Foto: Milos Tesic/ATAImages

Premijerka je ukazala na neophodnost implementiranja Briselskog sporazuma i obavezu formiranja Zajednice srpskih opština na koju se čeka 10 godina, jer bez toga nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa gubi smisao. Istakla je posvećenost Beograda očuvanju mira i stabilnosti.

Takođe je naglasila da je Austrija treći najveći strani investitor u Srbiji i peti spoljnotrgovinski partner u razmeni usluga.

Sagovornice su se saglasile da je u obostranom interesu nastavak unapređenja i produbljivanja saradnje u svim oblastima.

Bonus video: Šormaz udario na predsednika svoje stranke: Vučićevi argumenti za sankcije Rusiji ne stoje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar