Ako vozite automobil i imate mirišljavu jelkicu da bi vam vožnja bila prijatnija, gotovo sigurno ste je platili manje od 200 dinara. Ili ako želite da premerite nešto u stanu lenjirom ili da kupite detetu za časove matematike, u svakoj knjižare ćete za tu kupovinu potrošiti oko 50 dinara. U Gradskoj upravi u Nišu računica je malo drugačija. Oni jelkice nabavljaju po ceni od 600 dinara za jednu i to u veleprodaji, a lenjir plaćaju više od 500 dinara. Kojim trikom pitaćete se, ali pitali smo se i mi.

Gradska uprava u Nišu, koju kontroliše gradonačelnica Dragana Sotirovski potpisala je prošle godine ugovor sa firmom “Smart Match Solutions doo” iz Beograda oko realizacije lokalnog projekta.

U pitanju je projekat vezan za pružanje usluge nabavke i podele preventivno-promotivnog materijala za ugrožene kategorije učesnika u saobraćaju, a ceo projekat procenjen je na 11,8 miliona dinara (sa PDV).

Dragana Sotirovski Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Projekat je bio usmeren na edukaciju i analizu ugroženih kategorija u saobraćaju, odnosno kampanju kako sprečiti broj i posledice saobraćajnih nezgoda. I zaista nije bilo nikakvih zamerki na ideju, do trenutka kada se pogledaju troškovi realizacije i javna nabavka.

PROČITAJTE JOŠ:

I tu se nešto čudno, a možda čak i protizakonito desilo. Iako je ceo projekat procenjen na 11,8 miliona dinara (sa PDV) ili 9,9 miliona bez PDV-a, većina troškova otpala je na uslugu nabavke preventivno-promotivnog materijala. Dakle, to što je neko omogučio da se nabavi materijal dobio je 7,9 miliona dinara.

Nejasno je zbog čega su troškovi usluge nabavke procenjeni na gotovo 80 odsto vrednosti projekta.

Tu nije bio kraj iznenađenjima. U tehničkoj specifikacije realizacije projekta navodi se da je potrebno nabaviti 100 mirišljavih jelkica. I to je potpuno u redu, ali cena jedne jelkice je 611 dinara. Ukoliko odete na bilo koju benzinsku pumpu i kupite ovaj predmet, na to ćete potrošiti 200-250 dinara.

Benzinska stanica Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Slična nelogičnost viđena je u tehničkoj dokumentaciji oko nabavke lenjira za potrebe projekta. Dve stotine komada lenjira „Pažljivko“, veličine 20 centimetara nabavljani su po nabavnoj ceni od 559 dinara. Kada se pomnoži to je ukupno 111.800 dinara. Možda ova stavka i ne bi bila iznenađenje kada ne biste znali da se pomenuti lenjiri, identičnih specifikacija nabavljaju u knjižarama po ceni od 50 dinara.

U oba slučaju, lenjira i jelkica, a zajedno sa procenama troškova nabavke, evidentno je da su troškovi neuporedivo veći nego što bi koštalo da je bilo koji građanin krenuo u kupovinu i u maloprodaji kupio sve neophodno stavke za realizaciju projekta.

Dragana Sotirovski Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ne treba prevideti činjenicu da nabavka proizvoda na “veliko” uvek bude jeftinija nego kada uzimate jedan proizvod.

O javnim nabavkama u Nišu nedavno je na konferenciji za medije govorio poslanik iz ovog grada, Đorđe Stanković.

On je rekao da se na čelu komisije koja odobrana pojedine projekte iz oblasti saobraćaja nalazi upravo gradonačelnica Sotirovski, što je sukob interesa.

Osim toga poručio je da su veštački podigle i cene ograde i to za dva i po puta

Ko stoji iza firme koja je pružila uslugu nabavke?

Gradska uprava za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove (Grad Niš) potpisali su ugovor sa firmom Smart Match Solutions doo, koja je dobila veliku zaradu zbog pomenute usluge.

U pitanju je firma osnovana 2017. godine čiji je vlasnik i zakonski zastupnik Dragiša Nikolić. Iako je osnovana pre svega sedam godina, za kratko vreme uspela je da bude partner u brojnim kampanjama javnih preduzeća i državnih institucija.

Foto: Printscreen

Tako je u decembru 2023. godine dobila dva posla od Agencije za bezbednost saobraćaja, dok je pre toga dobijala poslove od Ministarstva unutrašnjih poslova, EMS-a, Grada Novog Sada…

Niz projekata u saradnji sa državnim institucijama omogućio im je da samo u prošloj godini ostvare neto dobitak od 1,3 miliona dinara.

To nije ogromna zarada, ali svakako nezanemarljiva ako se uzme obzir da postoji samo sedam godina i da je ekspresno postala partner državnih institucija.

„Ispumpavanje“ novca i preko Štaba za vanredne situacije

Poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Jelena Milošević rekla je nedavno da se nastavlja sa ispumpavanjem novca iz budžeta Grada Niša preko Štaba za vanredne situacije.

Jelena Milošević Foto:Privatna arhiva

“Preko Štaba za vanredne situacije u Nišu se sprovodi pljačka epskih razmera. Firmi “Vodomonteri” isplaćeno je 47 miliona za radove u naselju “Milka Protić”, dok je “Sim puk” dobio 24 miliona za radove u Malči i “Borisa Krajgera”, kaže Jelena Milošević za Novu.

Interesantno je da su prihodi kompanije “Sim puk” od 2020. do 2022. godine porasli gotovo 200 miliona dinara. Sa 0 na 192 miliona.

BONUS VIDEO: Rekonstrukcija rekonstruisanog u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare