Foto: Nova.rs,Federico Pestellini / Panoramic / Bestimage / Profimedia, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bliži se 1. septembar za kad je odložena primena mera kosovske vlade oko uvođenja ulazno-izlaznih dokumenata za građane Srbije, na administrativnoj granici sa Kosovom i Metohijom. Uz ovu stavku vezuje se i rešavanje pitanja registarskih tablica, a prema mišljenju sagovornika novina “Nova” postoji nekoliko mogućih scenarija. Ni jedan od njih nije povoljan po srpsku stranu.

Razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu nisu doneli nikakav pomak.

Ono što je u dva navrata dovelo do blokada na administrativnim prelazima jesu zahtevi Prištine da se kao obavezne uvedu registarske oznake tzv. Republike Kosovo (RKS) za sve građane KiM, a zatim i kosovska lična dokumenta.

Nakon sastanka Vučić je rekao da Kurti nije pristao ni na jedan predlog srpske strane.

“Aljbin Kurti je rekao u Briselu svi moraju da imaju RKS tablice. Mi kažemo dajte nam KS table, one su statusno neutralne, a ukinuli su ih protivpravno 2020. godine. Kao opareni su skočili. Sve su odbili“, rekao je Vučić.

Što se ličnih karti tiče, Vučić je rekao da su i tu naišli na zid.

„Albanci kažu mi hoćemo vama da dajemo dokument kao što nama izdaje centralna Srbije. Mi kažemo nema problema. Kad Aleksandar Vučić ulazi na KiM dajte mu te papire, ali ne možete takav papir da izdajete ljudima koji žive na severu KiM. Ali njima nije stalo do toga da to primene na meni ili vama, jedino im je stalo da unište živote građana koji žive na severu. I to su odbili”, rekao je Vučić nakon sastanka sa Srbima sa KiM.

Primena ovih mera je na zahtev međunarodne zajednice odložena za 1. septembar. U međuvremenu su u Prištinu stigli specijalni predstavnika EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar. U Prištini su razgovarali sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, tamošnjom opozicijom i predstavnicima Srba, a planirana je i njihova poseta Beogradu.

Kako se približava 1. septembar postavlja se pitanje šta nas čeka tog dana.

Neizvesnost i visok stepen napetosti

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović za Nova.rs kaže da mu se u ovom trenutku čini da bilo kakav kompromis nije moguć.

Dragan Đukanović

Mihajlović: Atmosfera je uzavrela

Novinar Milivoje Mihajlović kaže da je atmosfera uzavrela i da građani na severu KiM sa strepnjom očekuju taj datum.

“Vrlo je nezahvalno prognozirati šta bi moglo da se desi i ne bih se usudio da bilo šta pretpostavljam. Za očekivati je da Kurti ponovo krene da sprovodi taj plan, te da se odmah pobune i neki Srbi s Kosova. S druge strane može se desiti i da ovi razgovori s Lajčakom i Eskobarom urode plodom i da se dođe do nekog rešenja. Sve je moguće, osim da se u ovom trenutku predvidi šta će se tog dana desiti”, kaže Mihajlović za “Novu”.

“Imajući u vidu sastanke Gabriela Eskobara i Miroslava Lajčaka sa predstavnicima kosovske opozicije i da je razgovor sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani trajao puna dva sata, ne izgleda mi da je neki dogovor na pomolu. Ono što je prema mom mišljenju moguće jste da se primena mera odloži najkasnije do Nove godine ili da Srbi sa severa Kosova iz njih budu na neki način izuzeti”, kaže Đukanović.

U svakom slučaju, smatra on, 1. septembar donosi novu neizvesnost i visok stepen napetosti.

“Zahvaljujući angažmanu SAD i KFOR sumnjam da će doći do eskalacije sukoba, ali svakako ćemo imati fazu ojačanih tenzija”, dodaje Đukanović.

Novi okršaj ili prihvatanje Kurtijevih zahteva

Politički analitičar i univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu za novine “Nova” kaže da postoje dva moguća scenarija za 1 septembar.

Foto: Printscreen/N1

“Nadam se da će pre tog dana biti postignut dogovor između Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, inače nas čeka još jedan izazov i novi okršaj između kosovske policije i paralelnih srpskih struktura na severu Kosova, koje finansira Vlada Srbije. To su isti oni koji su i dosad organizovali barikade, a koje Vlada Kosova toleriše zarad mira u tom području”, kaže Spahiu.

Jedini način da se to izbegne, smatra on, jeste da Vučić prihvati Kurtijev zahtev o ličnim kartama i registarskim tablicama.

“Mislim da se neće desiti da Kurti popusti, jer bi tako bio duboko ponižen. U ovom trenutku mislim da je svestan da je možda bilo bolje da se nije ni odlučio na ovaj korak, ali sad nema nazad. Amerikanci su ga naterali da odloži primenu ove odluke, ako bi sad od nje potpuno odustao, mislim da bi to za njega bilo ponižavajuće. Zato pretpostavljam da će Vučić morati da prihvati ili ovu meru ili će morati da povuče odluku o izdavanju privremenih isprava građanima Kosova na ulasku u Srbiju. Tad bi i Kurti povukao svoju odluku. Mislim da je to u ovom trenutku najpraktičnije, jer Srbija ništa ne dobija time što izdaje taj papir kosovskim državljanima na ulasku u Srbiju. U stvari samo gubi vreme, papir i toner””, kaže Spahiu i zaključuje:

“Zapravo upravo na toj meri Kurti pokušava da dokaže Ediju Rami da Vučić u suštini nije za Otvoreni Balkan, jer o kakvoj slobodi kretanja i trgovine govorimo, ako na ulasku u Srbiju moraju da se popunjavaju ova dokumenta”.

BONUS VIDEO: Marko Jakšić – Barikade su i dalje na Kosovu i Metohiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare