Dejan Atanacković Foto: Ivan Dinić/Nova S

"Mislim da je došlo vreme da se neke stvari raščiste i da se građanima omogući da vide ko iz te opozicije želi da ih sluša", tako pisac i dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković vidi ideju da se održe predizbori. U izjavi za Nova.rs, on ističe i da su građani ljuti na opoziciju koja ih je izneverila.

Naš sagovornik ocenjuje da bi predizbori i njihova organizacija, zapravo, trebalo da budu test u kojem bi građani videli sa kim imaju posla.

Naš sagovornik ocenjuje da bi predizbori i njihova organizacija, zapravo, trebalo da budu test u kojem bi građani videli sa kim imaju posla.

„Dosta je više da se preganjamo oko potpuno bazičnih stvari. Verujem da će se na taj način zapravo videti ko predstavlja tu opoziciju, koji su im ciljevi i agende. Nemam utisak da se iza mnogih poteza pozcije nalazi iskrena namera da se smeni vlast“, kaže Atanacković.

On smatra da postupke opozicije, zapravo, određuje želja da se dostigne kakav-takav izborni rezultat i da se uđe u neke strukture vlasti, ali ne i da se preuzme odgovornost i ide do kraja.

„Idejom predizbora se postavljaju pitanja koja nisu samo o izbornom procesu i kandidatima, već o jednom problematičnom odnosu između građana i stranaka koje sebe smatraju građanskom opozicijom. Stiče se utisak da se radi o vrlo nerealnim političkim subjektima, koji ništa drugo ne rade, sem što jure neki mizerni cenzus uz međusobne dogovore o kojima mi ništa ne znamo. Građani nemaju više poverenja u njih. Mi nemamo više vremena, mi smo u jednom katastrofalnom stanju i namamo vremena za opoziciju u koju nemamo poverenja. Građani su ljuti. Nisu samo ljuti na vlast, ljuti smo i na opziciju koja nas redovno izneverava“, oštar je Atanacković.

On smatra da je postalo jasno da se samo ujedinjenjem ili ukrupnjavanjem opozicije nešto može postići, a ovi predizbori, primećuje on, upravo imaju cilj da više partija podrži jednog kandidata.

„Sve što ide protv takvog cilja, meni se čini da je upravo od pomoći aktuelnoj vlasti“, kaže Atanacković.

Ocenjuje da nije realno da dođe do ujedinjenja isuviše ideološki različitih stranaka, ali veruje da je moguće ukrupnjavanje onoga što se smatra građanskom i evropski orijentisanom opozicijom,

„Neshvatljivo je da prema takvoj ideji postoji takav otpor. Meni je i taj otpor na koji je predlog naišao dodatan razlog zbog kojeg podržavam ideju predizbora“, kaže Atanacković.

Protivljenje toj ideji on vidi kao nepoštovanje prema građanima i aroganciju partija koje ne žele o tome da razgovaraju.

„Predizbori su jedina ideja kojom se građani, nešto više nego što je to uobičajeno uključuju u izborni proces. Sa kojim pravom neko iz opozicije može da bude protiv toga i da kaže onaj kojeg vam mi odaberemo, za njega možete da glasate. Ja mislim da tako ne može. Kada već postoji takva inicijativa, građani bi trebalo da reaguju konstruktivnim pritiskom i da se to sprovede u delo“, zaključuje Atanacković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare