Foto: N1

Srbija traga za još 1.643 nestale osobe o kojima još nema nikakvih podataka, rekao je za RTS predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović, koji smatra da bi u rasvetljavanju njihove sudbine moglo bi da pomogne otvaranje arhive "OVK" i arhive međunarodnih snaga.

Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, naveo da je neophodno otvoriti arhive međunarodnih snaga da bi se efikasnije rešavalo pitanje sudbine nestalih lica.

Mi insistiramo na arhivama „OVK“ i njihovih službi koje su delovale 1998/99 i 2000. na prostoru Kosova i Metohije. Ali nam je veoma važno da se otvore i međunarodne arhive, da se učine dostupnim i arhive koje su u Haškom tribunalu, ali i kontigenata KFOR, naglasio je Odalović.

On je siguran da u tim arhivima ima „mnogo informacija koje mogu da nam pomognu da rasvetlimo sudbinu nestalih lica u vreme kada Srbija nije praktično imala nikakvu nadležnost na prostoru Kosovu i Metohiji, kada je najveći broj Srba i ostalih nealbanaca ubijen ili kidnapovan“.

„Naravno, tu su i arhive OEBS i drugih organizacija koje su bile na tom prostoru“, objašnjava Odalović.

Ističe da je veoma važno da Albanci pokažu spremnost na saradnju po pitanju nestalih, „ali i da smognu snage da otvore svoje arhive, jer do sada nisu bile dostupne“.

„Oni su uporno tvrdili ta takve arhive ne postoje“, podsetio je Odalović , koji se nada da će Brisel i Vašington izvršiti pritisak na Prištinu da učini ono što se od nje zahteva.

Prema njegovoj oceni, „pitanje nestalih je značajno za jednu ukupnu stabilizaciju stanja i to je nešto što prepoznaju i ove dve administracije koje su nas podržale“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare