Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Narodni poslanici dobili su poziv za zasedanje, u kojem ih Vlada obaveštava da mogu da se sastanu, iako bi po Ustavu upravo parlament trebalo da kontroliše njen rad i da zaseda u vreme vanrednog stanja, čak i bez poziva. Sagovornici Nova.rs navode da je na ovaj način Vlada samo nastavila da ponižava Skupštinu, koja se od početka pandemije povinovala svim odlukama iz Nemanjine 11.

Vanredno stanje u Srbiji proglašeno je 15. marta i to ne odlukom narodnih poslanika, kako predviđa Ustav, već predsednika Republike, Vlade i Skupštine. Sutra će biti održano prvo zasedanje od početka pandemije, a poslanicima je stigao dopis u kojem ih Vlada praktično obaveštava da im je dozvoljeno da se sastanu.

„S obzirom na to da je dalje širenje kovida 19 na teritoriji Srbije ograničeno i da se nalazi pod kontrolom nadležnih zdravstvenih organizacija i državnih organa, te da su se s tim u vezi stekli uslovi da se Narodna skupština sastane, Vlada smatra da je moguće i potrebno da se Skupština sastane i odluči o potvrđivanju odluke o proglašenju vanrednog stanja, kao i o potvrđivanju svih uredbi koje su donete za vreme vanrednog stanja“, navedeno je u dopisu poslanicima.

Za Dragana Popovića iz Centra za praktičnu politiku ovakav dopis je još samo jedan dokaz da u Srbiji nema podele vlasti i to u korist izvršne vlasti.

„Izvršna vlast je praktično u rukama predsednika države, a on je povremeno delegira Vladi. Ovo je još jedno poniženje zakonodavnog doma i opasna poruka da Skupština nije važna. Takvu su poruku poslali još na početku vanreddog stanja, kada je parlament odbio da se sastane jer je Vlada donela Uredbu. Ovo je samo nastavak tog poniženja“, kaže za Nova.rs Popović.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković navodi da je ovo signal da postoji svest o potrebi nakadne verifikacije i da je vlast „zaglumila“ proglašenje vanrednog stanja.

„Odluka o vanrednom stanju doneta je u skraćenoj proceduri izvršne vlasti i sada to treba verifikovati i prikazati da se poštuju neke demokratske procedure. Sve je od početka bilo nategnuto. Vanredno stanje uvedeno je na ivici ustavnosti i iskorišćene su neke krajnje okolnosti. Sazivanje Skupštine samo je deo scenarija, ako hoćete da simulirate neku demokratiju“, ocenjuje Stojiljković u izjavi za naš portal.

Skupština Srbije zakazana je za sutra u 10 časova, a poslanici će se izjasniti o dve tačke dnevnog reda – o potvrđivanju odluke o uvođenu vanrednog stanja i svih uredbi koje je do danas donela Vlada Srbije uz supotpis predsednika Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare