Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Američka novinska agencija AP večeras piše da su "pristalice srpske opozicije danas ponovo vratile na ulice, optužujući populističku vladu predsednika Aleksandra Vučića da je organizovala prevaru na prošlomesečnim parlamentarnim i lokalnim izborima".

Demonstranti traže da se glasanje 17. decembra poništi i održi ponovo u slobodnim i poštenim uslovima. Slične demonstracije održane su danima nakon izbora, piše AP.

Agencija je prenela da je opoziciona političarka Marinika Tepić „pred stotinama demonstranata“ rekla da „cela planeta zna da je lopov uhvaćen u krađi“.

Vladajuća Srpska napredna stranka proglašena je pobednikom, ali glavni opozicioni savez „Srbija protiv nasilja“ tvrdi da su izbori pokradeni, posebno na izborima za gradske vlasti Beograda, podseća AP i dodaje da su izborne vlasti i sudovi odbacili žalbe koje je opoziciona grupa podnela povodom izbora.

Međunarodni posmatrači su rekli da su izbori održani u nepravednim uslovima, ukazujući na ozbiljne nepravilnosti koje uključuju punjenje glasačkih kutija i kupovinu glasova, piše AP.

Neki posmatrači lokalnih izbora su tvrdili da su birači iz cele Srbije i susednih zemalja autobusima dovezeni da bi glasali u Beogradu. Posmatrači lokalnih izbora i pristalice opozicije navode da su pristalice populista registrovane na lažnim adresama, navodi AP i dodaje da su Vučić i njegova stranka nazvali te izveštaje „izmišljenim“.

AFP: Sporni izbori u Srbiji – nekoliko hiljada demonstranata u Beogradu

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se večeras u Beogradu na poziv opozicije da ospori rezultate izbora u Srbiji, skoro mesec dana od glasanja u kojem je pobedila vladajuća stranka – piše francuska novinska agencija AFP.

„Potrebno nam je da se izborimo za nove izbore u drugačijim uslovima“, rekla je Marinika Tepić, jedna od opozicionara obećavajući u gvru da će nastaviti borbu do pobede, prenosi AFP.

„Ostvarili smo cilj, a danas Evropa i ceo svet znaju da smo uhvatili lopove na delu“ – dodala je ona. „Dobili smo odlične vesti iz Evrope, iz naše evropske porodice: sutra će biti debata u Evropskom parlamentu o izborima u Srbiji. Okrenuli smo se Evropi i svetu, međunarodnoj zajednici, da im pokažemo šta se ovde dešava i da fer izbori u Srbiji nisu mogući“ – citira francuska agencija.

„Voleo bih da živim u društvu u kojem mogu bar da glasam, a da nam ne ukradu glasove“, rekao je za AFP Života Marović, 46, inženjer elektrotehnike.

Opozicija, piše AFP, veruje da se mora ponoviti glasanje, poremećeno prevarama i nepravilnostima – po međunarodnim posmatračima.

Predsednik Aleksandar Vučić koji je odbacio sve ove optužbe i malo obraća pažnju na zabrinutost pojedinih evropskih zemalja zbog prevara, nije isključio da će Beograđani ponovo biti pozvani na izbore – ako bi SNS koja je osvojila 49 glasova 110 mesta u gradskom parlamentu, ostala bez saveznika, piše AFP.
***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar