Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrusev
Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrušev Foto:Tanjug/Serbian Interior Ministry Press Service via AP

Srbija i Rusija dogovorile su zajedničku borbu protiv narodnih pobuna poznatih kao „obojene revolucije“, koje su najviši bezbednosni zvaničnici dve zemlje opisali kao instrumente Zapada za destabilizaciju "Slobodnih država“, prenosi agencija AP.

Kao još jedan znak rastućih veza između Srbije i Rusije, srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se danas u Moskvi sa Nikolajem Patruševom, moćnim sekretarom Saveta bezbednosti Kremlja, podseća AP.

Na sastanku je istaknuto da su „obojene revolucije“ postale već tradicionalni instrument politike određenih centara moći i zemalja koje imaju za cilj narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta pod izgovorom demokratizacije i konstatovano da se slobodne zemlje moraju tome odupreti.

Termin „obojena revolucija” je, podseća AP, korišćen da opiše seriju masovnih protesta na početku 21. veka koji su ponekad dovodili do rušenja režima u bivšem Sovjetskom Savezu, bivšoj Jugoslaviji, na Bliskom istoku i u Aziji.

AP navodi i da je do sastanka Petruševa, najvišeg moskovskog bezbednosnog zvaničnika, i Vulina, „čvrstog proruskog političara“, došlo usred sve većeg nezadovoljstva javnosti u Srbiji autokratskom vladavinom predsednika Aleksandra Vučića.

Podseća se i da su ekološke grupe, nezadovoljne načinom na koji se Vučićeva populistička vlada bori protiv široko rasprostranjenog zagađenja, bile na čelu nedavnih protesta u Srbiji.

Američka agencija navodi i da su Vučić i drugi srpski zvaničnici osudili te proteste i naveli da ih je finansirao Zapad da bi destabilizovao zemlju.

Radna grupa protiv „obojenih revolucija“?

Dodaje se i da je portal Direktno.rs danas objavio i da su Rusija i Srbija formirale „radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“.

Grupa, kako se navodi u tekstu tog portala, ima zadatak da spreči masovne demonstracije i nadgleda opozicione aktiviste, nevladine organizacije i nezavisne novinare.

AP, međutim, nije uspeo da dobije nezavisnu potvrdu saznanja portala Direktno.rs.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić peva sa navijačima grupe „Ultra bojs“ u restoranu u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar