Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Američka agencija Asošiejted pres javila je da je predsednik Srbije Vučić "proglasio ubedljivu pobedu svoje desničarske partije na izborima, održanim uz zabrinutost zbog širenja novog koronavirusa i uz bojkot većeg dela opozicije".

AP navodi da prvi nezvanični rezultati ukazuju da će Srbija imati jedinstven parlament, „praktično bez opozicije i sa svega tri ili četiri stranke od 21 koliko ih je izašlo na izbore“.

Izbori su održani u vreme kada Srbija i dalje prijavljuje desetine novih slučajeva zaraze koronavirusom posle potpunog ublažavanja restriktivnih mera, dodaje AP.

Agencija piše da je izlaznost bila niža nego na prethodnim izborima i da je nekoliko vodećih opozicionih stranaka bojkotovalo glasanje, navodeći kao razloge nedostatak slobodnih i poštenih uslova za izbore i opasnost po javno zdravlje.

„Autokratski predsednik je pozvao pristalice da izađu na izbore u velikom broju kako bi dobio snažan mandat za pregovore o budućnosti bivše srpske pokrajine Kosovo, uz međunarodno posredovanje“, navodi AP.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter