Aljbin Kurti Albin Kurti
Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Politički analitičari Beljulj Bećaj i Ljuljzim Peci smatraju da greške u spoljnoj politici premijera Kosova Aljbina Kurtija mogu Kosovo da dovedu do propadanja svih dostignuća na unutrašnjem planu.

Bećaj u izjavi za KTV kaže da je ponašanje Kurtijeve vlade prema međunarodnim faktorima pogrešno i da njegovi postupci mogu imati suprotne rezultate.

„Ovakav pristup može da nas košta konsolidacije države, afiniteta Kosova i novih priznanja. Odnos prema Asocijaciji (Zajednici srpskihg opština), koja je proizvod suverena Kosova, koji Pokret Samoopredeljenje negira, loš je znak prema međunarodnoj javnosti. Glasali smo za Kurtija, ali ne možemo da ga zadržimo na vlasti. Ako se tako nastavi, verovatno neće biti na vlasti. Ne možete se tako ponašati sa međunarodnim faktorima“, kaže Bećaj.

Prema govom mišljenju, jedan od elemenata državljanstva je efektivna moć, a Kosovo nema efektivnu vlast u jednom delu zemlje.

„Sledi pitanje Vašingtonskog sporazuma, prema kojem se ponašaju kao da je servis. Ne možemo se tako ponašati sa takvim sporazumom. Ove greške mogu da nam se vrate. Ove greške koje se prave sa velikim silama, nisu dobre. Kurtijev pristup dijalogu je veoma diskutabilan i može biti veoma opasan“, rekao je Bećaj.

Sa druge strane Peci je ocenio da se zbog pristupa vlade, Kosovo danas vidi u lošem svetlu u Briselu i Vašingtonu. Kazao je da je Zajednica srpskih opština gotova stvar i da treba da se formira.

„Nisam ja taj koji treba da govori vladi šta da radi, vlast zna sama. Ima devet meseci, rano je o njoj previše pričati. Moja briga za vladu nije unutrašnja, već spoljna politika. Ovde imamo ključni problem. Možemo da postignemo veliki uspeh na unutrašnjem planu, ali možemo da ga izbrišemo samo jednom greškom. Mene zanima spoljna strateška orijentacija. Kosovo se danas gleda lošim očima i u Briselu i u Vašingtonu“, kazao je Peci.

On je ocenio da Kosovo osim sa Briselom, sa kojim zbog dijaloga nema dobre odnose, nema dobre odnose ni sa Vašingtonom, sa Bajdenovom administracijom, koju je premijer pred izbore podržao.

„U unutrašnjoj politici možemo da uradimo mnogo dobrog, ali ako nismo dobri u spoljnoj politici, sve to propada. Kosovo i Srbija se nisu priznale. Mi nemamo opciju B za Zajednicu opština sa srpskom većinom. Međutim, ona je gotova stvar. Ustav ne kaže da se Zajednica ne može osnovati. Naše je da na osnovu sugestije, na osnovu presude Ustavnog suda izradimo nacrt statusa. Srbi su to uradili, ali se ne usuđuju da ga daju javnost“, kazao je on.

Prema njegovoj oceni od 2018. do 2020. niko nije pominjao ZSO, „jer je na stolu bila opcija podele Kosova“.

BONUS VIDEO: Najava novina NOVA novogodišnji trobroj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar