Foto:SLOBODAN MILJEVIC; SNS promo; Thomas Koehler / imago stock&people / Profimedia; privatna arhiva

Nije puno vremena prošlo od kada je kancelarka Nemačke Angela Merkel bila omiljeni gost vodećih ljudi u Srbiji, pa do toga da se premijerka Ana Brnabić svakodnevno na Tviteru sukobavljava sa zvaničnicima i diplomatama Berlina. Do sada, na ovoj društvenoj mreži Brnabić je bila u sukobu sa ambasadorom Nemačke u Prištini Jornom Rodeom, ali i sa ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok i izvestiteljkom Evropskom parlamenta Violom fon Kramon.

Najnoviji sukob na društvenim mrežama premijerka Ana Brnabić imala je sa ambasadorom Nemačke na Kosovu, Jornom Rodeom, kome je poručila da se usudio da daje rokove za uklanjanje barikada.

„Zaista nečuvene izjave od ambasadora na toliko nivoa. Prvo, danas ste izjavili da barikade moraju biti uklonjene i čak se usudili da date rokove (do Božića). ‘Ambasadore, razjasnite: Vaš Božić ili naš? Samo da znamo’, napisala je Brnabić, da bi potom dodala sarkastično da pretpostavlja da je ambasador „zabrinut da li će Deda Mraz uspeti da prođe“.

Brnabić je poručila da su barikade tu zbog (uhapšenog bivšeg poliicajca) Dejana Pantića i pitala ambasadora Rodea da li je svesan da porodica uhapšenog policajca 11 dana nije razgovarala sa njim i da niko, uključujući Euleks, ne zna gde se on zapravo nalazi.

Da premijerka u poslednje vreme neretko napada nemačke političare i diplomate potvrđuje čitav niz rasprava na Tviteru. Nedavno, „diplomatski“ je reagovala i na objavu izvestiteljke Evropskog parlamenta Viole fon Kramon u kojoj poziva na uklanjanje barikada na severu KiM.

„Konačno, dugo očekivano saopštenje lažnog generalnog sekretara UN Viole fon Kramon, koja je takođe preuzela ulogu vrhovnog komandanta KFOR-a, generalnog stručnjaka za sva pitanja – od litijuma do Evroprajda, i glavnog branioca vladavine prava i ljudskih prava (isključujući Srbe). Izvestilac EP, poznata i kao „Ne treba ništa da govorim“, kada je Kurti 9. decembra izjavio da je zahtev Srbije da Kosovo osnuje Zajednicu srpskih opština ‘detinjast’ – čime se direktno suprotstavlja Briselu, sporazuma čiji je garant EU. Sada se konačno oseća obaveznom da kaže nešto o miru i stabilnosti na severu Kosova i u svojoj izjavi poziva na raspuštanje Saveta bezbednosti UN čije rezolucije treba ignorisati ako joj se ne sviđaju. Bravo! Ponekad je bolje ćutati“, imala je šta da poruči Brnabić Violi fon Kramon, sa kojom vlast često ulazi u rasprave.

„Gospodar ćutanja kada Aljbin Kurti za ministra za zajednice i povratak da predstavlja Srbe na Kosovu postavi Nenada Rašića, čoveka koji je na izborima osvojio 0,2 odsto glasova, 30 puta manje od predstavnika Srpske liste. Majstor ćutanja bila je kada je pre 10 dana (2. decembra) bez objašnjenja uhapšen Gavrilo Milosavljević (63) kada je otišao da prijavi oduzetu imovinu u opštini Istok. Majstor meditacije kada je pre šest dana (6. decembra) kosovska policija nasilno upala u Zubin Potok, a potom i u Kosovsku Mitrovicu – direktno kršeći Briselski sporazum“, navela je Ana Brnabić.

Predsednica Vlade je okršaj imala i sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok koja je istakla da je povratak Vojske Srbije na Kosovo neprihvatljiv, što je Brnabić okarakterisala kao iznenađujuće.

„Sada, iznenađujuće, MIP Nemačke eksplicitno poručuje da Rezoluciju SBUN 1244 – koja predviđa da Srbija ima pravo da traži povratak određenog broja svojih bezbednosnih snaga na Kosovo – treba ignorisati, jer je to ‘neprihvatljivo’. Što se tiče međunarodnog prava i stabilnosti, na osnovu kojih kriterijuma odlučujete koja Rezolucija SB UN se mora poštovati, a koja se mora zanemariti – na primer, u slučaju Libije, Rezolucija 2571 se mora poštovati, ali u slučaju Srbije, Rezolucija 1244 mora da se ignoriše? Zapanjujući nivo apsurda“, poručila je Brnabić.

Bonus video: Odgovor Milenko Jovanov i Ana Brnabić u Skupštini Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare