Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Teško da neko u Vašingtonu u vrednosnom smislu može da se identifikuje sa Vučićevim režimom, ali su svesni da se u ovom trenutku sva vlast (i moć da se naprave spoljnopolitički zaokreti) nalazi u rukama jednog čoveka. Zbog toga sa njim pokušavaju da nađu zajednički jezik, u priličnoj meri ignorišući opoziciju“, kaže za Danas dr Bojan Pajtić, profesor univerziteta, komentarišući posetu višeg savetnika u Stejt departmentu Dereka Šolea Beogradu.

Na pitanje zbog čega je Šole izbegao susret sa opozicijom tokom ove posete, Pajtić odgovara da je to zbog toga što je opozicija još uvek previše slaba da bi mogla značajno da utiče na strateški pravac u kome će se država kretati, ali i zbog toga što se i unutar tako nejake opozicije veliki broj činilaca čvrsto drži proputinovskog kursa.

Pročitajte još:

„Amerikancima nije prioritet pitanje Kosova, već otklanjanje ruskog uticaja iz Srbije, budući da agresiju na Ukrajinu doživljavaju kao početak svojevrsnog hladnog rata. Ono u čemu Amerikanci greše je ideja da će Vučić okrenuti leđa Putinu. Ne zbog toga što nije spreman da okrene leđa svakom (učinio je to i svom političkom ocu), već zato što nije spreman da učini bilo šta, što bi ugrozilo njegov kleptokratsko – mafijaški režim. A svrstavanje na stranu Zapada protiv Putina bi svakako proizvelo takav efekat“, zaključuje Pajtić.

I bivši ambasador u Kuvajtu Mihajlo Brkić smatra da u multipolarnom svetu koji se rađa, Sjedinjene Američke Države žele da u svom geopolitičkom dvorištu (a to Balkan kao deo Evrope jeste), ima mirnu situaciju sa što manje nerešenih dugotrajnih konflikata.

Opširnije čitajte na Danas.rs.

Bonus video: Vučić: Potpuno je jasno da se mora formirati Zajednica srpskih opština

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare