Džefri Hovenijer Foto: tr.usembassy.gov

Sjedinjene Američke Države (SAD) će nastaviti da se zalažu za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga, rekao je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, nakon diskusije o Zajednici srpskih opština (ZSO).

„Danas smo održali diskusiju u ambasadi u Prištini o ZSO. Zahvalni smo raznim zainteresovanim stranama što su podelili svoje stavove i stručnost. Nastavljamo da se zalažemo za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga“, naveo je Hovenijer na Tviteru.

On je za prištinske medije rekao da su SAD stavile do znanja da ne podržavaju „nijedan sporazum koji krši Ustav Kosova“ ili koji „ugrožava njegov suverenitet, nezavisnost i multietnički karakter“.

Dodaje i da Amerika od Kosova očekuje da ispuni svoje obaveze.

„Osnivanje ZSO je hitna i važna stvar“, prenose „Reporteri“.

Kako je dodao, SAD su spremne da pruže stručnost i političku podršku „kako bismo osigurali da ovo funkcioniše u najboljoj službi za sve građane“.

„Nekoliko visokih američkih zvaničnika je to jasno stavilo do znanja. I želim da budem vrlo jasan u vezi sa stavom SAD: mi ne podržavamo bilo kakvu obavezu koja je u suprotnosti sa Ustavom Kosova i koja nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. ili će to ugroziti suverenitet, nezavisnost, multietnički karakter ili demokratske institucije Kosova“, rekao je on, a prenosi Blic.

Dodaje i da Vašington traži od kosovske vlade da pruži svoju viziju za ZSO.

„Želimo da razumemo perspektivu učesnika u vezi sa ZSO. Kako može biti, ali i kakve kapacitete može, a koje ne treba da ima“, rekao je Hovenier, navode „Reporteri“.

Istakao je i da je diskusija fokusirana na tri stvari, o kojih je jedna kako ZSO može da funkcioniše u praksi.

Inače, ovom sastanku su prisustvovali predstavnici kabineta kosovskog premijera, predsednika, pojedini ministri, diplomate, predstavnici ostalih stranaka, kao i pojedinci iz nevladinog sektora.

Međutim, njemu nije prisustvovao prištinski premijer Aljbin Kurti, koji je ranije danas rekao da nije dobio poziv, ali da njemu prisustvije njegov šef kabineta.

BONUS VIDEO Ubrzano o ZSO i novi momenti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar