Vjosa Osmani nova predsednica Kosova Kosovo
Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vjosa Osmani izabrana je večeras za novu predsednicu Kosova u trećem krugu glasanja, a nakon isto toliko dana neizvesnosti i skupštinskih zasedanja. Sa polaganjem zakletve nove predsednice stigle su i prve čestitke, a njih su uputili oni koji su i najviše pozivali da se formira institucija predsednika i pomno pratili dešavanja u kosovskoj skupštini – međunarodni zvaničnici.

Čestitamo Vjosi Osmani na izboru za predsednicu i onim poslanicima koji su obavili svoju dužnost poslanika u Skupštini. Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene bliskom partnerstvu sa RepublIkom Kosovo za izgradnju budućnosti mira, pravde i prosperiteta za sve građane“, poručio je u objavi na Tviteru ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet.

Oglasila se i Kancelarija EU na Kosovu. Kažu da se raduju bliskoj saradnji sa Osmani, kao i sa novim institucijama, ali imaju i jedan savet.

„Kosovo sada treba da nastavi sa reformama u vezi sa EU i da se uključi u dijalog koji vodi EU“, navodi se u čestitki.

Čestitku šalje i italijanski ambasador Nikola Orlando.

„Italija je posvećena bliskoj saradnji ka daljem jačanju partnerstva između naših zemalja i podržava Kosovo na evro-atlantskom putu“, poručio je Orlando u objavi na Tviteru.

Budućoj saradnji sa novoizabranom predsednicom Kosova raduje se i novoizabrani šef misije OEBS-a na Kosovu, Majkl Devenport. Francuska ambasada na Kosovu je na tri jezika – engleskom, albanskom i srpskom, uputila čestitke novoj predsednici.

Pobedu Osmani ambasador Velike Britanije u Prištini nazvao je uspehom za demokratiju na Kosovu.

„Sada Vlada može da nastavi sa rešavanjem izazova sa kojima se suočava Kosovo, počevši od pandemije“, poručio je Nikolas Ebot.

Britanski, nemački i američki ambasador u prethodnim danima su se oglašavali sa porukama o važnosti i očekivanjima za izbor predsednika, a istu poruku su poslali i pre jučerašnje sednice na kojoj poslanici nisu izglasali Osmani za predsednicu.

Istovremeno su se pojavili natpisi na pojedinim prištinskim portalima da će 80 glasova moći da osigura samo američki ambasador Filip Kosnet.

Spekulisalo se u kosovskim medijima i o navodnom međunarodnom pritisku na pojedine poslanike da obezbede kvorum, uključujući i onu da je od šefa Srpske liste Gorana Rakića zatraženo iz Vašingtona i Berlina da takođe obezbedi kvorum.

Vjosa Osmani izabrana je za novu predsednicu u 3. krugu glasanja, dva sata nakon početka sednice, sa podrškom 71 poslanika, dok je ujedno bilo 11 nevažećih glasova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar