Džef Hovenijer
Džef Hovenijer Foto: DHA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dijalog koji se vodi u Briselu je najbolji način za realizaciju vizije koju delimo – da vidimo Kosovo kako zauzima svoje mesto u evropskim i evroatlantskim strukturama, kazao je u ekskluzivnom intervjuu za KoSSev američki ambasador u Prištini, Džef Hovenijer (Jeff Hovenier). Tvrdi da su SAD, upravo kako bi stvorile veći prostor za olakšavanje dijaloga „preporučile“ Beogradu i Prištini da po isteku važenja jednogodišnjeg moratorijuma iz Vašingtonskog sporazuma nastave sa njegovom primenom. Sa druge strane, poručuje da kosovska vlada ima suvereno pravo da donese odluku da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope, a da SAD podržavaju integracije Kosova, uključujući i u SE.

Iskusni diplomata za kosovsko pitanje, ambasador SAD-a u Prištini, Džef Hovenijer, boravio je ove nedelje u prvoj poseti Severnoj Mitrovici od preuzimanja nove dužnosti u januaru ove godine.

Ručao je sa predstavnicima Srpske liste i prošetao do glavnog mosta koji deli grad. Oni su mu preneli svoje zabrinutosti, a on njima posvećenost Sjedinjenih Država po pitanju nekoliko principa, među kojima je i taj „da je Kosovo suvereno i nezavisno“.

Iako je grad na Ibru obilazio dok je radio u timu Martija Ahtisarija 2007. godine, rekao je da se mnogo toga od tada promenilo, kako u Mitrovici, tako i na samom Kosovu.

Impresioniran je, kaže, napretkom u celini.

„Koliko su građani Kosova izgradili, razvili i formirali društvo koje donosi rezultate svojim građanima, samo kada uporedite kako je bilo 1999. ili 2000. u poređenju sa 2022. godinom, onda je to prilično impresivno“, kaže ambasador.

Ipak konstatuje da postoji i ono što se nije promenilo, poput stavova i politike.

U kojoj fazi se trenutno nalazi dijalog koji se vodi u Briselu, posebno nakon poslednjeg sastanka Petkovića i Bisljimija u Briselu, gde opet nisu mogli da pronađu rešenje za registarske tablice? Kako vidite dijalog?

Dijalog vidim kao neophodnu aktivnost da se dođe do željenog krajnjeg cilja. Krajnji željeni cilj je da Kosovo sa pravom zauzme svoje mesto u evropskim i evroatlantskim institucijama i strukturama i da se ponaša i bude ono što jeste – relativno mala zemlja Zapadnog Balkana. Pratio sam dijalog ili stvari poput dijaloga i ranije, možemo dijalogom da nazovemo Ahtisarijev proces i proces u Rambujeu i bio sam deo svega toga.

Svaki put kada izaberete neko pitanje u datom trenutku, stvari ne izgledaju uvek dobro. Međutim, ako posmatrate dugoročnu perspektivu, uvek možete videti putanju koja je pozitivna i u kojoj se sve više napreduje ka tom krajnjem cilju. Mislim da smo sada upravo tu. Ogroman napredak je ostvaren.

Nalazimo se u drugom trenutku, ovo je važan trenutak, ne mogu da kažem kako će se dijalog rešiti ili koliko će još trajati, jer će to zavisiti od pregovarača, ali verujem da smo u trenutku kada je napredak moguć.

Postoji nekoliko faktora za koje smatram da to mogu da učine realnim. Prvi je promena spoljašnjeg okruženja. Mislim da neopravdana invazija Rusije na Ukrajinu malo menja razmišljanje o Evropi i evropskoj bezbednosti i stvara možda više podsticaja za napredak u ispunjavanju ove vizije celovite i slobodne Evrope u miru čiji je Kosovo veoma važan deo.

Takođe, nema ometanja zbog izbora koji treba da se održe. Na Kosovu još neko vreme neće biti izbora, a u Srbiji su nedavno održani izbori, tako da ovde postoji prilika. I na kraju, Bajdenova administracija je formirala svoj tim, trebalo je malo vremena nakon naših izbora da predsednik oformi svoj tim koji će raditi na ovim pitanjima, ali sada su svi na svom mestu i to je tim koji ima pristojno iskustvo na ovim pitanjima. Zato smatram da sada postoje uslovi za pravi napredak i to je svakako ono čemu sam posvećen. I znam da je ambasador Hil u Beogradu isto tako posvećen tome.

Da li Sjedinjene Države i Nemačka koordinišu svoje aktivnosti kada je u pitanju dijalog koji se vodi u Briselu?

Sjedinjene Države koordinišu sa mnogim partnerima u vezi sa dijalogom, uključujući Nemačku. Veoma sam zadovoljan naporima koje je nedavno uložio kancelar Šolc da se zajedno sastanu lideri Kosova i Srbije i da vidi da li može dalje da pomogne da se olakša napredak u dijalogu. Imam odličan odnos sa svojim nemačkim kolegom u Prištini, ambasadorom Roudom, koji je aktivno uključen i podržava dijalog, ali isto to bih mogao da kažem i za mnoge druge moje kolege.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare