Tomas Šib Foto:Željko Jovanović

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib kaže da Srbija ove godine nije ostvarila neki napredak u oblasti vladavine prava, koja je ključna za brzinu kojom se zemlja kandidat približava EU, što je konstatovano i u izveštaju Evropske komisije o napretku iz oktobra. "Napredak je skroman i samim tim, nisu ostvareni uslovi za otvaranje još jednog poglavlja", ocenjuje Šib, povodom činjenice da Srbija u ovoj godini nije otvorila nijedno poglavlje.

„Stvari su tavkve da brzina kojom se zemlja kandidat približava EU zavisi pre svega od sprovođenja reformi u oblasti vladavine prava. Ove godine nije ostvaren neki napredak, što je i utvrđeno i u izveštaju Evropske komisije. U to spada reforma pravosuđa, suzbijanje korupcije. Ustanovljeno je da je napredak skroman i samim tim nisu ispunjeni uslovi za otvaranje još jednog poglavlja“, kazao je Šib u Novom danu na TV N1.

On podseća da je za otvaranje poglavlja potrebna jednoglasna odluka svih zemalja članica EU, „a kako stvari stoje, ovakva odluka neće biti doneta“. Navodi da je ova godina bila svakako specifična i za Srbiju, koja je, pored situacije sa pandemijom koronavirusa, imala i izbore, pa je onda prošlo nekoliko meseci do formiranja vlade.

„Sve u svemu bilans, što se tiče vladavine prava, nije bio zadovoljavajući. No, imam osećaj da se nova vlada angažovano posvetila tim temama. Možemo da ohrabrimo vladu da nastavi tim putem, i kad vidimo prve rezultate, ne vidim što ne bismo otvorili novo poglavlje tokom sledeće godine. Nema razloga za razočaranje, nego treba sa punom dinamikom i entuzijazmom krenuti tim putem“, navodi Šib.

„Evropska perspektiva i nadalje važi. Proces evropskih integracija nije okončan bez zemalja Zapadnog Balkana. One imaju jasnu perspektivu. Srbija je na dobrom putu, odnosno Zapadni Balkan. Nemačka je tu da pruža Srbiji podršku i da dajemo savete. Ove godine nismo možda toliko napredovali koliko bismo želeli, ali ubeđen sam da ćemo sledeće godine u tome uspeti“, ističe nemački ambasador.

Foto: Shutterstock/Arhiva

Povodom dijaloga Beograda i Prištine, kaže da je to veoma važna tema, koja je deo procesa evropskih integracija.

„Dobro je da je dijalog koji je 20 meseci bio zaustavljen, obnovljen od ovog leta, neophodno je imati strpljenja, ali pozitivno jeste da je dijalog obnovljen i da su razgovori u toku. Za Nemačku je to važna tema“, navodi on.

Na pitanje kako ocenjuje saradnju sa novom američkom administracijom, predvođenom predsednikom Džozefom Bajdenom, kaže da očekuje da će biti pozitivna.

„Bajden nije nepoznat za nas Evropljane. Očekujem odličnu saradnju, upravo što se tiče Zapadnog Balkana. Evropljani tu ne treba da imaju iluzije, Amerika će očekivati od Evrope da preuzme više odgovornosti“, ocenjuje on.

Govoreći o predsedavanju njegove zemlje EU, koje se okončava krajem ove godine, Šib kaže da je to bilo teških šest meseci, proteklih u znaku pandemijije i njenog suzbijanja. Dodaje da su u pitanju veliki izazovi – „da, s jedne strane, efikasno suzbijamo pandemiju, ali moramo pored toga voditi računa da privreda ne strada, važno je pronaći balans i to je značajna tema u Evropi, da izbegnemo da dođe do neke velike ekonomske krize“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar