Kristofer Hil Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je srpska strana na razgovore u Brisel došla „u pravom duhu“ i dodao da je to dobro za nastavak dijaloga sa Prištinom i za budućnost odnosa SAD i Srbije.

„Vrlo je jasno da je srpska strana na razgovore u Brisel došla u pravom duhu, očigledno je dosta radila na tom pitanju, ali je takođe bila spremna da razgovara, pregovara i pronađe put napred“, rekao je Hil u kratkom video obraćanju koje je ambasada SAD prenela na Tviteru.

Hil je ocenio da je to „dobro ne samo za buduće diskusije o Kosovu, već uopšteno za odnose SAD sa Srbijom“.

„Ne mora sve što SAD i Srbija rade zajedno da se odnosi na Kosovo. Očigledno je da moramo veoma naporno da radimo na tom pitanju Kosova, moramo naći zajedničko razumevanje. Mislim da svi to želimo da uradimo, ali mislim da postoje i druga pitanja, na kojima treba da radimo zajedno sa Srbima“, rekao je Hil i dodao da SAD i Srbija imaju „dosta dodirnih tačaka“, što je ohrabrenje za budućnost.

Hil je o rundi razgovora u Briselu u kojima su sa zvaničnicima Evropske unije učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, rekao da postoji određeno razočarenje jer nisu rešeni problemi.

„Mislim da su svi pomalo razočarani što nismo uspeli da rešimo probleme ni kratkoročno ni dugoročno, ali verujem da ima nekih pozitivnih pomaka kao rezultat. Pre svega vrlo je jasno da SAD i EU veoma blisko sarađuju, postoji istinsko zajedničko razumevanje problema i veoma dobra hemija između SAD i Evropljana“, rekao je Hil i dodao da će to svima „dobro poslužiti da se ide dalje“.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) izjavio je da na sastanku Vučić-Kurti u četvrtak u Briselu nije postignut sporazum oko spora o registarskim tablicama i putnim dokumentima za putovanje na Kosovo i sa Kosova.

„Ali to nije kraj priče i oba lidera su prihvatila da nastave razgovore idućih dana do 1. septembra“, rekao je Borel posle sastanka srpskog predsednika i kosovskog premijera.

BONUS VIDEO: Može li se razmrsiti kosovski čvor: Borko Stefanović i Milica Andrić Rakić

Komentari

Svi komentari (1)