Pjer Kosar
Pjer Košar Foto:FoNet/Milica Vučković

Postrojenje za preradu otpada u Vinči, u čijoj izgradnji učestvuje francuska kompanija "Veolia", trebalo bi da bude završena do kraja godine, a ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar kaže da je taj projekat, jedan od tri velike investicije u Beogradu u kojima su angažovane francuske firme, veoma značajan, jer će doprineti i proizvodnji toplotne energije za grejanje građana Beograda.

Košar za Tanjug dodaje da su francuske kompanije u Srbiji uglavnom angažovane na projektima „na duge staze“ koji će, kaže, trajati i do 25 godina.

„Francuska preduzeća imaju tu tendenciju i naša vlada to podržava. Siguran sam da će biti dobrih vesti za naše bilateralne ekonomske odnose u narednom periodu“, navodi Košar.

Na pitanje, ima li razloga za strah da bi kriza u svetu, kao posledica rata u Ukrajini, mogla da dovede u pitanje realizaciju projekata u kojima učestvuju francuske firme i francuski kapital – izgradnje beogradskog metroa, modernizaciju Aerodroma „Nikola Tesla“, čiji je operater postala kompanija Vensi i na period od 25 godina, Košar ističe da su se u prethodnom periodu francuske kompanije pokazale otpornim i da mogu da realizuju planove uprkos poteškoćama.

„Rat u Ukrajini destabilizuje tržišta i ekonomije na svetskom nivou u oblasti energetike, hrane, ali francuska preduzeća su i tokom pandemije kovida-19, koja je bila šok za ekonomiju, pokazale otpornost i kapacitete da ispune svoje obaveze, iako je bilo teškoća“, ističe Košar.

Podseća da je projekat izgradnje terminala C na Aerodromu „Nikola Tesla“ je završen i da se trenutno gradi nova pista što je, ističe, takođe, važna investicija.

Kada je reč o beogradskom metrou, ukazuje da su u realizaciju te investicije uključena francuska preduzeća „Alstom“, „Ežis“ i „RATP“.

Na pitanje o pisanju francuskih medija da je srpska vlada u pregovorima sa francuskom kompanijom „Daso Avijasjon“ o kupovini do 12 novih lovaca „Rafal“, Košar ističe da je to jedan od najboljih borbenih aviona i da su zbog toga mnoge evropske i svetske zemlje ukazale poverenje ovom francuskom proizvođaču.

„Što se tiče Dasoa, ne mogu više od toga da kažem“, navodi Košar.

Dodaje da Franuska i Srbija imaju istorijske odnose kada je reč o avijaciji i podseća da su srpski piloti davne 1912.godine obučavani u Francuskoj.

„Ta priča je veoma živa u našim sećanjima sa obe strane“, kaže Košar.

Navodi da je Francuska sa Srbijom zaključila Sporazum o strateškom partnerstvu zahvaljujući kome, ističe, dve zemlje imaju odnose i saradnju punog poverenja u oblasti odbrane, kao i da srpske vojne snage sa francuskim snagama učestvuju u više evropskih i međunarodnih operacija.

„Dijalog o pitanjima bezbednosti nastaviće se i u narednom perioduna veoma čvrstim osnovama koje već postoje. Želimo da učinimo još više, imamo mnogo ambicija vezanih za bilateralne odnose, uključujući i oblast odbrane u kojoj saradnja već postoji“, poručuje Košar.

BONUS VIDEO: Francuski ambasador o kandidaturi Kosova u SE: Jednostrane odluke ne podržavamo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar