Foto: VASILY MAXIMOV / AFP / Profimedia

Ambasada Ukrajine u Beogradu saopštila je danas da je osuda prvog ili drugog ukrajinskog „Majdana“ u Srbiji ekvivalentna osudi Prvog ili Drugog srpskog ustanka i da je nedopustivo predstavljati evropski izbor Ukrajinaca u negativnom kontekstu.

„U političko-informacionom prostoru Srbije ponovo se pominje Revolucija dostojanstva u Ukrajini (Majdan), kojoj se često pokušavaju dati negativne ocene. Osuda prvog ili drugog ukrajinskog Majdana u Srbiji ekvivalentna je osudi Prvog ili Drugog srpskog ustanka koji takođe predstavljaju revolucije dostojanstva srpskog naroda i koji su podigli srpsku državu iz pepela“, navela je ukrajinska ambasada.

Ambasada je navela da se država Ukrajina ni na koji način ne meša u unutrašnju političku situaciju u Srbiji i da „smatra nedopustivim pokušaje iskrivljavanja istorije Ukrajine, posebno predstavljanja svesnog evropskog izbora ukrajinskog naroda u negativnom kontekstu“.

„Moramo još jednom skrenuti pažnju na činjenicu da problem Ukrajine i Evrope nije evropski izbor ukrajinskog naroda, već ruska agresija na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare