Foto: TANJUG/ FOND B92/ bs

Ambasada Srbije u Podgorici jutros je zvaničnim diplomatskim putem - notom, obavestila predsednika Crne Gore, predsednika Vlade Crne Gore, ministra spoljnih poslova, kao i nadležnu službu u Ministarstvu spoljnih poslova o odluci Srbije da pokloni pet respiratora Crnoj Gori, saopšteno je iz ambasade.

Ambasador Vladimir Božović je u saopštenju naveo da je odluka Srbije i predsednka Aleksandra Vučića došla, nakon izrečene i javno objavljene neistine da je Srbija konfiskovala tri respiratora Crne Gore.

Kako je naveo, Srbija i srpski narod svedoče staru narodnu izreku “Na muci se poznaju junaci” i potvrđuju sopstvenu moralnu snagu i veličinu.

“Srbija koju kleveću, vređaju i napadaju kao nebrojeno puta kroz njenu slavnu istoriju, otvara svoje srce i bratski širi ruke. Nadam se da će ovaj dar od srca sa ljubavlju biti prihvaćen i simbolično predstavljati prekretnicu ka novim i boljim odnosima Srbije i Crne Gore, dve bratske i prijateljske zemlje”, rekao je Božović.

Poručio je da ništa što je na štetu Crne Gore ne može biti na korist Srbije i izrazio nadu da će državnički čin predsednika Srbije biti podstrek večnog bratstva i prijateljstva dve države.

Predsednik opštine Berana Vučicu: Donirajte nama respiratore

Predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da toj opštini pošalje respiratore, koje je vlast u Podgorici odbila da primi.

„Donirajte sve respiratore koje su zdravstvo Crne Gore, odnosno funkcioneri Vlade, odbili da prime kao donaciju Republike Srbije. Mi ćemo u daljoj komunikaciji sa zdravstvenim sistemom rasporediti svih pet respiratora“, rekao je Šćekić za „Novosti“

On je naglasio da virus korona „ne bira ni naciju ni veru ni političku partiju“.

„Sada su najbitniji životi i zdravlje naših građana, i niko ne sme da se nadgornjava na teret građana i zdravstvenog sistema. Molim sve da svoje političke pobude ostave po strani“, rekao je Šćekić.

On je zahvalio predsedniku Srbije i poželeo da Srbiji i Crnoj Gori bude potrebno što manje respiratora i da epidemija prođe najblaže moguće.