Foto: TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/bs

Američke vlasti izrazile su danas zabrinutost zbog najavljenih istraga u sklopu odluke Uprave Ministarstva finansija za sprečavanje pranja novca koja traži uvid u sve bankarske transakcije medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana.

„Sjedinjene Države su zabrinute zbog nečega što deluje kao selektivna istraga o izvesnom broju organizacija civilnog društva i medijskih kuća u Srbiji koje se bave istraživačkim novinarstvom“, saopštila je danas američka ambasada u Beogradu.

Lista Uprave za sprečavanje pranja novca uključuje veliki broj istaknutih organizacija i pojedinaca, od kojih mnoge rade na promociji demokratije, jačanju vladavine prava i pomažu Srbiji da napreduje u prosecu pridruživanja Evropskoj uniji, navela je ambasada, koja je podsetila da organizacije civilnog društva imaju legitimne uloge i značajne odgovornosti u demokratskim društvima – uključujući i Srbiju – što važi i za medijske kuće i udruženja novinara.

„Pozivamo Vladu Srbije da ispunjava svoju ustavnu i međunarodnu obavezu da štiti osnovne slobode izražavanja, udruživanja i okupljanja, kao i da izbegava selektivnu primenu zakona u cilju pritiska na nezavisne organizacije“, istakla je ambasada.

U saopštenju se dodaje da su SAD uvek spremne da pomognu Srbiji na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Međutim, utisak da Beograd možda guši civilno društvo ili slobodu medija naškodiće ugledu Srbije i otežati njeno napredovanje ka tom visoko vrednom cilju“, dodala je američka ambasada u Beogradu.

Komentari

Svi komentari (0)