Miroslav Aleksić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da podržava ideju o šetnji u znak sećanja na ubijenog lidera inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, zakazanu za 16. januar, ali da to nije u direktnoj vezi sa referendumom o ustavnim promenama, koji će biti održan istog dana.

„Svakako da bi trebalo održati šetnju za Olivera i podsetiti vlast da to političko ubistvo nije rešeno. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je obećavao da će ovaj slučaj biti rešen, koji je lično stao u zaštitu Milana Radoičića, danas više i ne pominje Olivera“, rekao je Aleksić za list „Danas“.

Pročitajte još...

Kako je dodao, „to nema direktne veze sa referendumom, koji je još jedna igra režima u nizu“.

„Mislim da bi tog dana trebalo organizovati blokade i ne davati legitimitet tom procesu koji ima za cilj da cementira Vučićevo partijsko pravosudje“, dodao je Aleksić.

Skupština Narodne stranke je na sednici održanoj u nedelju, 26. decembra 2021. godine, donela jednoglasnu odluku da se ta stranka protivi promenama Ustava Srbije koje se odnose na pravosudje, a koje je usvojila Skupština Srbije 30. novembra, jer nisu u interesu države i građana.

„Stručna javnost je gotovo jednoglasno mišljenja da predložene promene Ustava ne bi doprinele nezavisnosti pravosudja, a Narodna stranka je uverena da bi, u našoj političkoj realnosti, za kratko vreme sudovi i javna tužilaštva bili stavljeni pod apsolutnu kontrolu vladajuće stranke, zato što se ovim promenama Ustava, zapravo, olakšava i pojednostavljuje politički uticaj na sudije i tužioce“, navela je Narodna stranka u saopštenju.

U saopštenju se navodi da „vlast nije obezbedila javnu raspravu i gradjani nisu informisani o predloženim promenama Ustava, a da je promene Ustava usvojio nelegitimni saziv parlamenta, nakon nelegitimnog i netransparentnog postupka donošenja Akta o promeni Ustava Srbije“.

„Imajući u vidu da je potvrdjivanje promene Ustava na referendumu izraz suverenosti gradjana, kao i da političke stranke ne učestvuju neposredno na referendumu, Narodna stranka poziva gradjane da slobodno i po svojoj savesti odluče da li će učestvovati na referendumu“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar