Miroslav Aleksic
Miroslav Aleksić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da ta stranka podržava predloge Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) za normalizaciju političkog ambijenta i stvaranje uslova za održavanje fer i demokratskih izbora u Srbiji.

CRTA je u utorak, povodom 30 godina od prvih višestranačkih izbora u Srbiji, predložila pet ključnih promena da bi predstojeći predsednički, beogradski i vanredni parlamentarni izbori bili suštinski, a ne samo formalno demokratski. Ta organizacija smatra da do ključnih promena mora doći u većoj ravnopravnosti učesnika, ravnomernijoj medijskoj zastupljenosti, osiguravanju slobode izbora, zaštiti biračkog prava i profesionalnoj izbornoj administraciji koja bi čuvala integritet izbornog procesa.

Aleksić je danas agenciji Beta rekao da je „sve što predlaže CRTA dobro, ali mi smatramo da je neophodno da i da se ustanovi telo u okviru Vlade Srbije koje će garantovani sprovođenje dogovorenog u dijalogu vlasti i opozicije uz posredovanje EU, i da bi tim telom trebalo da upravlja predstavnik opozicije, kako bi bile sprečene zloupotrebe vlasti“.

Stav Narodne stranke je i da je neophodno obezbediti slobodu medija i ravnopravnu zastupljenost učesnika u političkom životu pre svega na RTS-u i na ostalim televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

„Nije suština u uslovima koji će važiti dva meseca pre izbora, već je reč o hitnoj normalizaciji političkog života i ostvarivanju medijskih sloboda, pošto je vlast u neprekidnoj kampanji osam godina i ta dva meseca neće bitno doprineti uspostavljanju demokratske atmosfere u društvu“, ocenio je Aleksić.

Aleksić je ukazao da je neophodno omogućiti građanima da glasaju bez ucena i pritisaka i da slobodno izraze volju na izborima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar