Hekuran Murati Foto:Republika e Kosoves/Ministria e Financave/mf.rks-gov.net

Trojica aktivista Socijaldemokratske partije Kosova (PSD) su u Prištini prosuli brašno na glavu ministra finansija Hekurana Muratija.

Nekoliko aktivista SDP su u naselju Dardanija izveli akciju „bacanja brašna“ na ministra Muratija, potvrdjeno je iz te stranke.

Murati je došao u žižu interesovanja javnosti nakon odluke da ne isplati lična primanja radnika u javnom sektoru koji su u štrajku.

To je odlučio iako zaposleni u univerzitetskom obrazovanju, primarnom zdravstvu i opštinskoj administraciji imaju ugovorni odnos sa opštinama a ne sa cennim institucijama, te shodno tome odluke o obustavi primanja mogu doneti jedino gradonačelnici.

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture ne odustaje od štrajka uprkos odluci Vlade

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture (USONK) neće odustati od štrajka iako je Vlada Kosova odlučila da od septembra do kraja fiskalne godine svakom zaposlenom u javnom sektoru dodeli po 50 evra mesečno.

Štrajk je počeo 25. avgusta, a USONK zahteva 100 evra svakog meseca, do usvajanja i stupanja na snagu Zakona o platama.

Koordinator u tom sindikatu Imer Imeri je rekao da je izdvajanje 50 evra pomoć ne ispunjenje zahteva sindikata.

„Pozdravljamo svaku pomoć koju premijer (Aljbin Kurti) pruži radnicima i svim građanima Kosova, ali premijer se uopšte nije pozabavio našim zahtevima“, kazaon

Napomenuo je da je „odluka premijera o hitnom paketu zbog inflacije dobrodošla“, ali da, kako je kazao, nema pomaka u pravcu ispunjavanja sindikalnih zahteva.

Dodao je da se štrajk nastavlja pošto je premijer ponudio pomoć, a „nije povećao plate“.

Za danas posle podne najavljen je sastanak predsednice Kosova Vjose Osmani sa predstavnicima Unije samostalnih sindikata Kosova.

Kurti je na konferenciji za novinare u subotu izjavio da odluka o pomoći nije ispunjenje zahteva sindikata, već pomoć u prevazilaženju finansijske krize.

***

BONUS VIDEO: Šta se sve priča oko Mitrovice

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar