Foto:Nova.rs

Od sinoć kamioni sa RKS tablicama ne mogu sa Kosova u centralnu Srbiju. Građani, ali i nezadovoljni vozači teretnjaka sa srpskom robom blokirali su puteve na prelazima Jarinje, Merdare i Brnjak. Na ovaj način izražavaju protest nakon "rampe za srpsku robu" koju je spustila Priština.

Ekipa portala Nova.rs boravila je danas na prelazu Jarinje.

„Dok smo mi danima parkirani pored puta ispred prelaza, ostali kamioni koji nemaju srpske tablice, nesmetano prolaze. Zato smo odlučili da sinoć mi blokiramo sve ostale kamione. Ako ne možemo mi, neće moći ni jedan kamion da uđe ovde preko Jarinja na Kosovo“, kaže Amir iz Novog Pazara.

Kako objašnjavaju kamiondžije, većina njih je ostavila svoje kamione još par dana nakon što im je kosovska policija zabranila prelazak.

„Nismo tada dobili konkretan odgovor, zašto nam je zabranjeno da uđemo. Prevozim automobile iz Švajcarske na Kosovo. Nemam ih gde. Oni moraju da odu tamo. A ne smem da ostavim kamion. U velikom sam problemu. I ogromne troškove imam“, kaže vozač Iz Kragujevca kojeg smo zatekli na Jarinju.

Inače, putnički automobili i autobusi prelaze bez problema. Blokada se ne odnosi na njih. Iako je u prvim danima blokade za kamione sa srpskim tablicama, kosovska policija bila nešto rigoroznija prilikom kontrole unutrašnjosti vozila, sada se uglavnom prelazi samo uz proveru dokumenata na samom prelazu.

PROČITAJTE JOŠ

Vozači kamiona kažu da su se odlučili na meru blokade, jer od srede stoje na prelazu Jarinje, a svakog 10. u mesecu je vreme za plaćanje poreza.

Ističu da blokada nema nikakve veze sa politikom, da na Jarinju pored Srba, čekaju i Muslimani i Albanci, i da je u pitanju egzistencija i opstanak za život, jer imaju porodice koje treba da prehrane.

Podsetimo, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se sinoć sa navodima da su na teritoriji Srbije blokirani putevi, odnosno da se onemogućava prolazak autobusa i kamiona u blizini Merdara, Jarinja i Brnjaka.

Mediji u Beogradu, sa druge strane, javili su da da vozači srpskih kamiona na ovaj način iskazuju nezadovoljstvo zbog blokade uvoza robe iz Srbije i podršku Srbima sa Kosova, ali i da se samo zabranjuje prolazak kamiona sa „RKS“ oznakama.

BONUS VIDEO: Boris Tadić: Vučić na CNN-u nije rekao da neće priznati Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare