Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

U Srbiji, 17. decembra je streljana demokratija. Streljanju je prethodila kampanja koja je bila produžetak obračuna režima sa grupama neistomišljenika bez obzira da li samo pozivaju građane da glasaju, kao što su uradili ljudi okupljeni oko Proglasa ili su učestvovali na izborima.

Piše: Branko Miljuš, član predsedništva Stranke slobode i pravde

U tom obračunu zloupotrebljen je ceo državni aparat, aktivirani crni fondovi koji su pune koruptivnim poslovima a pararežimske kriminalne bande su služile za sprovođene i obezbeđenje izborne krađe, ne samo u Srbiji već i u regionu. Ovo ne vide samo oni koji su slepi kod očiju ili im je lični interes zamaglio vid.

Pre ovoga režim je kidnapovao istinu a državu privatizovao kako bi se u mraku bogatili na račun građana koji žive u strahu od nasilja u kome se kao društvo davimo i nesigurnosti zbog toga što sistem u naprednom zlatnom dobu nije podrška već teret za ljude.

Foto: A.K./ATAImages.

Nakon svega toga, nakon krvavih košulja i crnih barjaka, ovaj režim je građanima oduzeo pravo da slobodno biraju i odlučuju. A onda su nam organizovanom, udruženom akcijom ukrali i glas. I sada nam se smeju u lice. I to zna svaki dobronameran čovek, to znaju svi međunarodni posmatrači koje je država Srbija pozvala da posmatraju izbore, to znaju svi kontrolori koji su prikupili i dokumentovali dokaze o izbornom inženjeringu.

Dakle ne pričamo mi danas o rezultatima jednih izbora već o režimskom bezakonju koje je poništilo život i jedino što nam je ostalo – naš glas.

Nema više prostora za uzmicanje. Put je jasan. Dokaze imamo. Izvođači su poznati. Sve zavisi on nas. Vreme je za obdukciju demokratije, utvrđivanje odgovornosti počinioca i nalogodavaca i terapiju koja podrazumeva paljenje svetla, reanimaciju društva i ponavljanje izbora.

PROČITAJTE JOŠ:

Da odustanemo nemamo pravo jer bi se tako odrekli predaka koji su nam obezbedili slobodu, roditelja koji su nas učili da mislimo svojom glavom, dece čija budućnost bi bila cena našeg pristajanja kao i svih koji veruju da i mi, građani Srbije zaslužujemo da biramo vlast na izborima koji su praznik demokratije a ne festival vaskolikog nasilja.

Jasno je kao dan da ako danas ne odbranimo svoj glas, sutra nećemo imati šta da branimo.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare