Adis Ahmetović Foto: N1

Izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović kaže da nije dobro što se Srbija još nije priključila sankcijama EU Rusiji i da je to samo prvi uslov da se ubrza njen put ka Uniji, zatim treba naći rešenje za pitanje Kosova, ali ima i dosta drugih uslova koje Srbija mora da ispuni da postane član EU. "Ja želim da Srbija, ako može, brzinski uđe u EU, ali ne mislim da uđe samo Srbija, već da uđe ceo region Zapadnog Balkana, jer ne želim da bude kao u prošlosti kad je Slovenija blokirala Hrvatsku", navodi Ahmetović i dodaje da treba naći plan za ceo region.

On u emisiji Iza vesti ističe da bi priključivanjem sankcijama Unije protiv Rusije Srbija poslala jasan odgovor kojim putem hoće da ide. Dodaje da se samo Srbija i BiH nisu odlučile za sankcije, „i to je žalosno“.

Upitan da prokomentariše saznanja Albanijan posta da prvi dogovor Kosova i Srbije mora da bude postignut do 24. februara sledeće godine, on kaže da, ako bi se to desilo, to bi bio veliki uspeh.

„Imamo veliku želju, i mi kao Nemačka i kao EU, da se Srbija za nekoliko godina priključi Uniji. Tu je važno rešavanje pitanja Kosova“, poručuje Ahmetović.

Smatra da će biti interesantan i Berlinski proces, koji je započela bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, a sada će ga voditi kancelar Olaf Šolc. Najavljuje da će 3. novembra biti velika konferencija u Berlinu na kojoj će učestvovati svih šest zemalja Zapadnog Balkana i da se nada da će tamo biti dat pozitivan signal i prema Srbiji, i prema celom regionu.

„Nije lako naći rešenje (za pitanje Kosova), to je teško pitanje. Ali, ako se nađe rešenje sa kojim obe zemlje mogu da žive – to bi samo bilo pozitivno za region“, kazao je on.

Podsetio je da je Šolc jasno nekoliko puta rekao da Evropu vidi zajedno sa Zapadnim Balkanom.

Opširnije pročitaje na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Mihajlović o izjavi Vulina: Nemoralno da članovi Vlade govore da Srbiji ne treba članstvo u EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar