Brnjak nalepnice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Srpski i kosovski automobili sada mogu slobodno da putuju između Prištine i Beograda, dva glavna grada koji su stavili tačku na jednu od mnogih napetosti između Srbije i Kosova: "rat registarskim tablicama automobila" - piše AFP.

Ukidanjem uslova da vozači automobila registrovanih u Srbiji prekriju srpske simbole na registarskim tablicama, kosovska vlada je uklonila poslednju barijeru slobodnom kretanju vozača između Srbije i Kosova.

Beograd je krajem decembra već odlučio da od 1. januara automobilima registrovanim na Kosovu dozvoli ulazak u Srbiju bez prekrivanja delova tablica.

„Po izveštaju naše policije koja je sve pažljivo pratila, obavešteni smo da je implementacija završena i da nije bilo incidenata i prepreka“, rekao je danas premijer Kosova Aljbin Kurti na Fejsbuku.

„Zato smo, na osnovu principa reciprociteta kao pretpostavke za normalizaciju odnosa između nezavisnih država, sinoć doneli odluku da dozvolimo ulazak vozila koja prelaze granicu sa srpskim registarskim oznakama. Mera će stupiti na snagu nakon objavljivanja u zvaničnom časopisu“, naveo je on.

Do sada su za ulazak na Kosovo vozači automobila registrovanih u Srbiji morali da stave nalepnicu na grb i slova „SRB“ na tablice. I u drugom smeru isto: kosovski simboli su morali da se sakriju – podseća AFP.

Nova situacija „omogućava slobodno i lako kretanje između dve države“, smatra Kurti. Ali „dolazi posle dve godine u kojima je Srbija pitanje registarskih tablica koristila kao izgovor za pogoršavanje bezbednosne situacije na severu naše zemlje, a odnedavno i kao pokušaj da ublaži kritike sa kojima se Srbija suočava od međunarodne zajednice posle neregularnosti i prevara tokom izbora 17. decembra“ – prenosi AFP.

Srbija je – podseća francuska novinska agencija – ovu odluku objavila nekoliko dana posle izbora čiji su rezultat koje su osporili opozicija i međunarodni posmatrači, i u jeku demonstracija protiv pobede stranke predsednika Aleksandra Vučića koju AFP opisuje kao „nacionalističku desnicu“.

Optužbe su odbačene u petak u saopštenju srpske Kancelarije za Kosovo: Kada radi o omogućavanju slobodnog kretanja, Srbija je ispunila svoje „obaveze“ i „još jednom izjavila da je istinski posvećena miru i normalizaciji“.

Kosovo s 1,8 miliona stanovnika, uključujući 120.000 Srba, proglasilo je nezavisnost od Srbije 2008. godine – što Beograd nikada nije prihvatio. A pitanje ostaje opsesivno za neke Srbe, koji tu teritoriju smatraju svojom nacionalnom i verskom kolevkom – piše AFP.

Pitanje registarskih tablica je stari problem u pregovorima Srbije i Kosova koji se vode pod okriljem Evropske unije. Još 2011. Beograd i Priština su se dogovorili da jedni drugima priznaju registarske tablice, ali ta odluka nikada nije u potpunosti sprovedena.

To je podstaklo tenzije koje nikada nisu ugašene, između Srbije i njene bivše pokrajine, čiju nezavisnost nikada nije priznala.

Priština je 2022. godine najavila da će od tada biti zabranjeno korišćenje srpskih registarskih tablica koje imaju mnoga vozila srpske manjine na Kosovu, od kojih desetine hiljada žive na severu.

U znak protesta, Srbi su podneli ostavke na sve funkcije u institucijama regiona – policiji, pravosuđu, opštinama… A onda su bojkotovali izbore organizovane da bi bili angažovani oni koji će ih zameniti.

Tako su izabrani gradonačelnici Albanci što je izazvalo dodatne tenzije i demonstracije u kojima su povređeni vojnici NATO-a.

Od jeseni tenzije su splasnule, ali su poslednji sastanci u Briselu ostali bezuspešni. Još nije saopšten datum predstojećeg sastanka lidera Srbije i Kosova.

Brisel je krajem decembra pozdravio odluku Beograda o registarskim tablicama kao „pozitivan iskorak“ koji „pokazuje da je napredak moguć u procesu normalizacije odnosa“ Srbije i Kosova. „EU očekuje da Kosovo odgovori (delovanjem) na isti način“, podseća AFP da je tada dodao portparol šefa evropske diplomatije Peter Stano, a to se sada i ostvarilo.

***

BONUS VIDEO – Vizna liberalizacija i tablice obeležili početak godine na Kosovu, Srbi u problemu zbog pasoša iz Beograda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar