Nebojša Vlajić FOTO: KoSSev

Advokat Nebojša Vlajić, koji predstavlja meštane Leposavića i Zubinog Potoka, ocenio je danas da eksproprijacija zemljišta na području tih opština, koju je pokrenula vlast u Prištini za gradnju policijske baze, nije eksproprijacija, već "zulim" i "otimačina".

„Ono o čemu mi danas pričamo nije nikakva eksproprijacija. Ovo je otimačina. Eksproprijacija je kada se poštuju zakon i procedura a kad se zakon ne poštuje, to je zulum“, rekao Vlajić u ime meštana Leposavića i Zubinog Potoka koji sebe vide kao oštećene u procesu eksproprijacije svoje zemlje, javio je portal KoSSev.

Više od 138 hektara zemlje eksproprisano je prethodnih pola godine u Leposaviću i Zubinom Potoku, a objašnjenje kosovske vlade navodi se da je „infrastrukturnim projektima od javnog značaja“.

Nezadovoljstvo i zabrinutost meštana prelili su se i na reakciju iz EU koja je zamerila na proceduri, tek nakon čega su usledile dve javne rasprave.

Meštani traže da se njihova imanja oslobode i poručuju da ne žele policijske baze u blizini svojih kuća, a tvrdnje da je sve za dobrobit njih i njihove dece shvataju kao uvredu i ponižavanje, navodi KoSSev.

Na terenu su već skoro godinu dana uočljive promene, posebno u Zubinom Potoku gde su nikle najmanje dve baze specijalne policije, koje je prošlog leta šposetio i kosovski premijer Aljbin Kurti, a reakcije lokalne vlasti i Beograda usledile su tek kada se Kurti javno pohvalio gradnjom baza.

BONUS VIDEO: Stefan Slavković: ZSO je kamen temeljac i kamen spoticanja u pregovorima za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar