Foto Printscreen Radio televizija Vojvodine

Po rečima advokata Ivana Rajića u Srbiji su razmere organizovanog kriminala dostigle nivo nenormalnosti i nestala je granica između mafije i države.

To što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije direktoru BIA Aleksandru Vulinu, stavljajući mu na teret umešanost u „organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i oružjem“, najveća je u moru od svih afera koje su ovu vlast potresle, rekao je advokat Jovan Rajić.

Gostujući u emisiji „Iza vesti“, Rajić je podsetio na to da je Vulin bio i na pozicijama ministara vojske i policije.

Pročitajte još:

„On se sve vreme kreće u okviru ministarstava sile i raspolaže moći kojom država kontroliše i kojom može da sprovodi svoju politiku i represiju, kako prema građanima, tako i prema neistomišljenicima“, kazao je on.

Kako je dodao, u saopštenju američkog Ministarstva finansija tri stvari su ključne.

„Pod jedan, to je, kako oni kažu, maligni uticaj i odnos sa Rusijom, što se najverovatnije odnosi na dostavljanje informacija ruskim obaveštajcima. Druga su odnosi sa Slobodanom Tešićem i trgovina oružjem. I treća, najzanimljivija, jeste informacija koja se odnosi na trgovina drogom. Ne znamo na šta se ta informacija konkretno odnosi, jer nema detalja, ali u kontekstu onih slika iz Jovanjice, možemo da pretpostavimo da možda ima neke veze sa tim“, pojasnio je on.

Na pitanje kakav je nivo naših problema kada su prva dva čoveka bezbednosnog sektora pod sumnjom da sarađuju sa mafijom (podsetimo, načelnik operative Četvrtog odeljenja beogradske policije Dušan Mitić danas je u Specijalnom sudu rekao da je njihova namera bila hapšenje Bratislava Gašića), advokat odgovara – Bogota, Sicilija…

To je nivo problema koji je Kolumbija imala za vreme Pabla Eskobara, koji je imala Sicilija u vreme kada je tužilac Falkone obavljao svoju funkciju. Ovo je već ozbiljna indicija da je ovde organizovani kriminal dosegao nivo nenormalnih razmera i da ovde prestaje granica između države i mafije, da je mafija preuzela državu i da je država ušla u mafiju. Postoje ozbiljni razlozi da sumnjamo da se ta granica gubi“, naglasio je.
Protiv mafije bi trebalo da se bori tužilaštvo i sudstvo, ali kako kaže Rajić, tužilaštvo ne možemo okarakterisati kao nezavisno.

Foto Printscreen minrzs.gov.rs

„Na poziciji vrhovnog tužioca nalazi se Zagorka Dolovac, žena koja je veoma kompromitovana svim aferama koje se događaju u prethodnu deceniju i duže. Nenad Stefanović je na poziciji višeg javnog tužioca, čovek do koga dolaze svi ovi predmeti o kojima razgovaramo, koji pristaje da ćuti u određenim situacijama, a kada treba da disciplinuje određene građane, ne libi se da uzme batine u ruke. To je sila osovine, koruptivna i problematična, koja razara tužilaštvo, pravosudni sistem i konačno i samo društvo, onemogućavajući ga da ima nezavisno pravosuđe“, istakao je.

„Postupak protiv Katarine Petrović vođen samo da se ona i drugi zastraše“
Komentarišući slučaj policajke iz Valjeva, Katarine Petrović, on je rekao da je uveren da je ceo postupak vođen tako da se ona zastraši.
„Zasnovana je nadležnost Višeg javnog tužilaštva. Određen joj je pritvor za krivično delo koje apsolutno ne postoji. Nakon toga, nadležnost je spuštena na tužilaštvo u Valjevu i deluje prekvalifikovano. To čitamo tako da je ovo urađeno samo da bi se njoj odredio pritvor, da bi se ona zastrašila i da bi se neki drugi ljudi odvratili od sličnih postupaka“, kazao je advokat.

Kredibilitet svih institucija je ozbiljno ugrožen, dodaje.

„Vi imate svedočenje u sudu policajaca koji govore da su im ugroženi životi, da su hteli da uhapse Bratislava Gašića, da je na njih vršen pritisak, da su telima branili mesto gde je trebalo da bude sprovedena istraga. Imate i kompletan državni aparat i čitavu medijsku strukturu koji brane Predraga Koluviju, kriminalizujući te policajce, bez ikakvih argumenata, insistirajući samo na tome da je u pitanju afera, nepodaštavajući navode veštaka i iz optužnice. Jedino je bitno ono što se dešava u medijima“, prokomentarisao je.

***
BONUS VIDEO: Aleksandar Vulin na Danu policije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar