Nikolas Abot Foto: Kossev

Ambasador Velike Britanije u Prištini Nikolas Abot, pozdravio je diskusiju o Zajednici srpskih opština (ZSO) koju je danas organizovao američki ambasador Džef Hovenier u ambasadi SAD u Prištini.

U objavi na Fejsbuku, Abot je ukazao da se Kosovo kroz dijalog obavezalo na uspostavljanje ZSO i da je sada na stranama da se dogovore o formi i vremenu njenog osnivanja.

„Kosovo se kroz dijalog obavezalo na uspostavljanje SZO i na stranama je da se dogovore o formi i vremenu“, napisao je Abot.

Abot je ocenio da uspostavljanje ZSO nije samo međunarodna obaveza, već i prilika za Srbe „da budu sastavni deo Kosova“.

„Kosovo je multietnička zemlja i njegove opštine će ostati multietničke. Nije u pitanju stvaranje monoetničkih enklava“, napisao je Abot na svom Fejsbuk profilu.

Sastanku posvećenom formiranju ZSO prisustvovali su predstavnici kabineta kosovskog premijera Aljbina Kurtija i kosovske predsednice Vjose Osmani, predstavnici dve opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova, predstavnici nevladinih organizacija, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca, kao i ministar za zajednice u kosovskoj vladi Nenad Rašić.

***

BONUS VIDEO – Ubrzano o ZSO i novi momenti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar