Foto:N1

Pokret "Jedan od pet miliona" podržao je inicijativu BIRODI kojom od Republičke izborne komisije traži da se za predstojeće lokalne i parlamentarne izbore utvrdi jasno razlikovanje važećeg i nevažećeg glasačkog listića.

Kako su saopštili, dosadašnje odredbe davale su pravo članovima biračkih odbora da arbitrarno odrede za koga je birač hteo da glasa, odnosno kojoj listi ide glas na listiću koji nije popunjen u skladu sa zakonom ili sadrži crteže, parole, poruke, komentare ili su ostale liste precrtane.

Taj pokret pridružio se zahtevu o uvođenju jasnih odredbi koje neće dozvoliti biračkom odboru da tumači za koga je birač hteo da glasa, i da time, kako je BIRODI upozorio, bude otvorena mogućnost za zloupotrebe prilikom utvrđivanja rezultata glasanja i prekrajanja stvarne izborne volje građana.

U saopštenju su podsetili i da su RIK-u uputili zahtev za uvođenje elektronskih čitača ličnih karata na svakom biračkom mestu i njihovo umrežavanje sa biračkim spiskom, kako bi se na licu mesta proverilo da li je lična karta autentična.

To smo tražili kako bi se izbegli „ringišpil izbori“, odnosno praksa glasanja bez lične karte ili višestrukog glasanja sa falsifikovanim ličnim kartama, što jeste prostor za krađu velikog broja glasova, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram