„1 od 5 miliona“: Borba za čist vazduh i vodu u Majdanpeku

Politika 05. apr. 202120:50
Podeli:
1 od 5 miliona, Majdanpek, protest
Foto: 1od5miliona/Promo

U organizaciji pokreta "1 od 5 miliona" danas je u Majdanpeku održan najmasovniji protest u poslednjih 30 godina, a nakon dvočasovne blokade magistralnog puta okupljeni građani su poručili da će braniti svoj grad od pljačke i trovanja, zahtevajući svoje pravo na čist vazduh, čistu vodu, na svoje domove i pravo na rad.

„Danas se borimo za slobodu, za zdravlje i za život cele Istočne Srbije. Doveli su nas do toga da ove stvari moramo da tražimo na ulici, pošto predsednik opštine i njegova zamenica uporno beže kada treba da rešavaju probleme građana. Vreme je da odbranimo grad koji nam otimaju“, poručio je predstavnik Pokreta „1 od 5 miliona“ Martin Bežinarević.

Protest je počeo ispred zgrade opštine, a okupljeni su zahtevali hitno rešavanje tri glavna problema – pitanja stanova rudara koje je vlast uz prodaju rudnika poklonila kineskoj kompaniji Ziđin, ekstremnog zagađenja vazduha i vode koje generiše ta kompanija i obezbeđivanje pomoći preduzetnicima koji su na ivici egzistencije usled epidemije, saopštio je pokret „1 od 5 miliona“.

Foto: 1od5miliona/Promo

Bežinarević je pokušao da uđe u opštinu i zatraži sastanak sa predsednikom Draganom Popovićem, ali su vrata bila zaključana, iako je radno vreme bilo u toku.

Uprkos dvočasovnoj blokadi magistralnog puta, uz kolonu vozila i veliko prisustvo policije, niko od opštinara se nije pojavio.

Okupljenim građanima na protestu obratila se i opoziciona odbornica u lokalnom parlamentu Snežana Todorović, koja je govorila i o razornom uticaju kompanije Ziđin po životnu sredinu.

Foto: 1od5miliona/Promo

„Mi samo želimo da se oni drže zakona. Ne mogu da nas potruju, ne mogu da nas isele, ne mogu da nam uzmu domove“, poručila je Todorović.

Ispred Udruženja preduzetnika obratio se Dragan Subotić, koji je kazao da oni već godinu dana zbog epidemije teško da mogu išta da zarađuju, a da opštinska vlast u Majdanpeku nije učinila ništa da im olakša.

„Šta opštinari misle, ko im daje plate, ko puni budžet – privrednici i preduzetnici. Da li se oni obaziru na naše vapaje poslednjih godinu dana – ne. Opština već više od 60 dana ne odgovara na pisane predstavke koje smo joj poslali i time krši zakon“, rekao je Subotić i dodao da opština ima rok od 48 sati da odgovori, a u suprotnom će biti podnete krivične prijave protiv opštinskih čelnika.

Komentari

Vaš komentar