Miroslav Ranković Foto: privatna arhiva/Miroslav Ranković

Pet godina srpski istražitelji pokušavaju da rasvetle misteriju nestanka suvlasnika "Pink taksija" Miroslava Rankovića iz Beograda, a splet neobičnih okolnosti oko njegovog nestanka i dalje izaziva jezu.

Misterizoni nestanak dogodio se aprila 2016. godine u Beogradu. Videvši da se ne pojavljuje i da mu je telefon nedostupan, što inače nije bio običaj, njegova ćerka, koja je u tom trenutku bila trudna, prijavila je nestanak zajedno sa svojim suprugom.

Policija je započela potragu – pregledani su njegovi kontakti, provereni su granični prelazi kako bi se isključila mogućnost da je izašao iz zemlje, a porodica je tvrdila da nikome ništa nije dugovao, niti mu je bilo ko pretio, da bi imao razloga da se sakrije i pratkično četvoro dece, od kojih je najmlađe u tom trenutku imalo samo 11 godina, ostavi bez oca.

Na dan nestanka, suvlasnik „Pink taksija“ poslednji put se čuo sa svojom ćerkom, na čiji je trening iste večeri trebalo da dođe. Poslednji put je viđen u Učiteljskom naselju u Beogradu i od tog trenutka o njemu se ne zna ništa.

Dani su prolazili, a novi tragovi se nisu pojavljivali sve dok, tri meseca kasnije, njegov automobil nije pronađen uredno parkiran na Miljakovcu u Borskoj ulici. Policija je detaljno pregledala vozilo ali nikakvi biološki tragovi sem Rankovićevih nisu pronađeni, niti je bilo tragova bilo kakve borbe sa eventualnim napadačima.

Uskoro je bila isključena i mogućnost da je otet, pošto se porodici niko nije javljao za otkup…

Dodatnu misteriju produbila je činjenica da je Rankovićev zet, Teodor Gaćeša, takođe nekadašnji suvlasnik „Pink taksija“ ubijen u Kozarčevoj ulici na Zvezdari. Njegovo telo pronađeno je pored „mercedesa“, a na telu je uočeno više rana od metaka.

Ovaj suvlsanik „Pink taksija“ je inače odgovarao zbog ubistva Ljubomira Negra (43) počinjenog u maju 2000. godine. Negro ga je ucenjivao i reketirao, a kobnog dana našli su se ispred centrale „Pink taksija“, a zatim Negrovim crnim „audijem 80“ krenuli do Gaćešine porodične kuće u Kaluđerici.

Novi Sad 23.06.2021. Pucnjava, policija, uviđaj, uvidjaj
Ilustracija Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Po dolasku, suvlasnik “Pink taksija” je izašao iz automobila i ušao u svoju kuću. Umesto sa novcem, izašao je sa pištoljem u ruci i u Negra ispalio nekoliko hitaca. Ranjeni Negro startovao je motor i pokušao da se odveze, ali je posle nekoliko desetina metara po zemljanom putu udario u drvo i preminuo.

Gaćeša je onda telefonom pozvao policiju, kojoj se predao po dolasku patrole. Predao im je i pištolj iz koga je pucao.

Gaćešino ubistvo nikada nije rasvetljeno u potpunosti, iako je sam policijski vrh govorio kako postoje novi tragovi u istrazi.

„Imamo neke pravce rada i očevica tog krivičnog dela. Ne bih da govorim dalje da ne bih ugrozio i očevica i istragu. Beogradska policija na tome intenzivno radi i verujem da ćemo uskoro imati rezultate“, poručio je tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović. Ipak, ni jedan ni drugi zločin nisu rasvetljeni.

Bonus video: Akcija „Plaža“: U Srpskom Krsturu pronađeni ilegalni migranti


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare