Tamara Srijemac, Milica Kravić i Miloš Đajić Foto:Nova S

Neke predrasude o tome šta je feminizam u emisiji "Među nama" pokušali su da razbiju gosti koji sebe nazivaju feministima - novinarke Tamara Srijemac i Milica Kravić, kao i Miloš Đajić iz Akademije ženskog liderstva.

Na pitanje zbog čega postoje predrasude kada govorimo o nekim stvarima koje bi trebalo da budu najnormalnije – zašto neki ljudi imaju otpor da za sebe kažu da su feministi ako to znači da žene i muškarci imaju ista prava, novinarka Srijemac rekala je da je verovatno u pitanju neznanje.

„Za samu reč ‘feminizam’ je vezno mnogo neznanja, mnogi ne znaju šta to znači. Kad bismo izdvojili najminimalniju definiciju kao ravnopravnost muškaraca i žena, onda mislim da se niko ne bi pobunio“, rekla je Srijemac.

Dodala je da osim toga postoje i strukture koje će namerno negovati patrijarhalnu podelu ulogu, neki jer im to odgovara, a drugi jer se plaše novina.

Đurić kaže da se muškarcu ništa neće desiti ako za sebe kaže da je feminista.

„On može samo za sebe da kaže da je emancipovan i da pripada jednom modernom svetu ili modernom pogledu na svet gde smatra da muškarci i žene treba u svemu da budu ravnopravni – u svim mogućnostima, poslovima, iskazivanju svojih potencijala…“, tvrdi on.

Kravić kaže da je ‘jednakost’ ona reč koja nam nedostaje kad mešamo pojam istog sa istim pravima muškaraca i žena.

„Moramo biti jednaki u različitosti koju posedujemo, ne možemo biti isti ali moramo biti jednaki“, rekla je Kravić.

Emisiju pogledajte na linku:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar