Kragujevac, leto, turizam, bazen, eko park, odmor
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Iako je vreme godišnjih odmora, mnogi građani su i dalje u svojim mestima, deca su na raspustu, pa je predstojeći vikend idealan  za porodični izlet i predah od posla. Evo nekoliko predloga gde možete da se odmorite i odlete na izlet u srcu Šumadije, a da vas ne košta mnogo. 

Jezero u Šumaricama

Šumaričko jezero je decenijama najposećenije  gradsko kupalište, a gosti  popularnog  “kragujevačkog mora“,  često su i posetioci iz drugih mesta.  Da biste se osvežili i rashladili, ne morate da budete ljubitelj kupanja, jer je na samoj obali jezera gusta borova šuma u kojoj je temperatura niža i do 10 stepeni. 

Jezero ima uređenu šljunkovitu plažu sa svim sadržajima, koji pružaju ugođaj godišnjeg odmora.  Od osnovnih letnjih rekvizita – ležaljki i suncobrana, kupačima su dostupni i sportski sadržaji, tereni za odbojku na pesku, stolovi za stoni tenis, pedaline, a u borovoj šumi u sklopu jezera napravljen je i Avantura park za najmlađe posetioce. 

Šumaričko jezero nalazi se na samo pet kilometara od centra grada, a prednost je što se do njega  lako stiže, otvorenim putnim pravcem iz Kragujevca  ka Gornjem Milanovcu.

Gradski bazeni

Poslednjih godina u okolini Kragujevca  izgrađeno je nekoliko luksuznih letnjih kompleksa  sa  atraktivnim   vodenim sadržajima,  ali gradski bazeni i dalje prednjače po popularnosti. Pre svega zbog pristupačne cene ulaznica i lokacije koja je gotovo u samom centru grada. 

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Uprava gradskih bazena ove letnje sezone,  zadržala je cene na nivou iz 2019. godine, tako da celodnevno osveženje na gradskom kompleksu koji ima tri bazena, košta 200 dinara.  Za građane koji bazene posećuju u popodnevnim satima, prepolovljena je cena ulaznice,  tako da od 16 sati iznosi samo 100 dinara. 

Ispred bazena nalazi se veliki parking na kome se ne naplaćuje parkiranje, pa je i to jedna od prednosti zbog koje  građani rado posećuju ovo mesto. 

Zbog pandemije i poštovanja  važečih ograničenja,  na bazenima je dozvoljeno prisustvo maksimalno 1.400 posetilaca. 

 

Eko park Ilina voda

Beg od tropske vreline i usijanog asfalta građani Kragujevca i okoline mogu da pronađu i u Eko parku Ilina voda. Ova jedinstvena zelena oaza nalazi se na samo dva kilometra od strogog centra grada, a kada se uđe u park, zaboravite da ste na korak od urbane sredine, jer je ambijent potpuno “planinski“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na osam hektara prostire se gusta šuma kroz koju teče potok, u parku su uređene staze, na svakom koraku su klupe u hladovini, klackalice, ljuljaške, vrteške i drugi zabavni rekviziti za decu. Sve to je garancija za nekoliko sati provoda u prijatnom okruženju i još prijatnijoj temperaturi. 

U sklopu parka nalazi se i mini zoološki vrt sa brojnim žeivotinjama od kojih su najatraktivnije ptice emu,  paunovi, poni,  vijetnamski  prasići, zečevi i druge sitne životinje. 

Park je otvoren za sve posetioce i izletnike, a ulaz u zoološki vrt se ne naplaćuje. 

Izleti sa roštiljanjem uz reku 

Ukoliko ste spremni da zbog celodnevnog  boravka u prirodi sa porodicom sednete u auto  i iz centra Šumadije pređete oko 80 kilometara ka istoku zemlje  predlažemo  Park dobrih komšija u Stenjevcu kod Despotovca i izletište Grza kod Paraćina. 

Ova mesta nalaze se u blizini reka,  idealna su za osveženje tokom tropske vreline, kao i za roštiljanje sa prijateljima ili porodicom. 

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Park dobrih komšija, kao što mu i ime kaže, napravili su meštabni  sela Stenjevac u blizini Despotovca, a dobrodošli su svi ljudi  koji vole i  čuvaju prirodu. 

Ove dobre komšije su uz samu Resavu napravile izletište sa  natkrivenim i ozidanim lošištem za roštilj, igralištem za decu, a uredili su i obalu reke, pa je ceo ambijent  idealan za kupanje ili dremku u hladovini. 

Predah posle radne nedelje i  beg o gradske žege uz  bistru Resavu i zelenu oazu, svakako su dobitna kombinacija za osveženje i punjenje baterija. 

Grza – izletište kao da ste sami na svetu  

Izletište na vrelu Grze na 18 kilometara od Paraćina daje vam osećaj slobode u prirodi kao da ste sami na svetu. 

Uz plitku reku koja je duga svega 23 kilometra nalaze se brojna ušuškana i skrivena mesta za izlet i roštiljanje u debeloj hladovini.  Grza je najposećenija tokom leta  kada dolaze vlasnici brojnih vikendica, ali ne morate da imate svoju kuću da biste uživali u ovoj netaknutoj prirodi, jer mesta ima dovoljno za sve.  

Ukoliko volite pešačenje postoje obeležene staze koje vode do dva  jezera i vidikovaca sa kojih se pruža neverovatan pogled. 

 Međutim, ako  ste pristalica “lenčarenja“ uz žubor reke, obavezno ponesite ćebence i sve druge rekvizite neophodne za piknik, pogotovo ukoliko idete sa decom. Osveženje u prijatno hladnoj rečici koja može da se prepešači,  prijaće svima, a deca će otkriti i biljke koje ne mogu da vide u gradovima.  

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare