Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima povučen je pre tri dana, ali ono što je njime bilo predviđeno i dalje je u fokusu javnosti, posebno odredbe koje se tiču sredstava prinude. Osim što je njihov broj sa 13 povećan na 17, nacrtom je predviđena upotreba zvučnog topa - koji potencijalno može biti vrlo opasan.

Mediji su preneli nezvanične informacije da ga je MUP Srbije već nabavio i isprobao. Niko od nadležnih ova saznanja nije demantovao.

Zvučni top MUP je nabavio u tajnosti i već isprobao na policajcima-dobrovoljcima, objavili su mediji. Ovo potencijalno vrlo opasno sredstvo prinude koristila bi policija da Nacrt zakona o policiji nije povučen. Istini za volju, MUP ovo nije potvrdio, ali nije ni demantovao.

„Ukoliko su tačni ti navodi da je MUP nabavio opremu, rekao bih da je u pitanju nezakonita nabavka, jer ne postoje pravni osnovi za nabavku tih zvučnih topova, ali to je praksa koja već postoji u MUP-u, budući da iako nema pravnog osnova za kamere za biometrijski nadzor i softver, ne samo da su nabavljene već su instalirane po Srbiji“, kaže Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

Opširnije čitajte na portalu N1.

***

BONUS VIDEO – Predstavnici MUP-a o predlogu novog Zakona o policiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare