Foto: Printscreen/YouTube/Pancevo RTV

Bivši sekretar Državnog veća tužilaca (DVT) Tomo Zorić, koji je pre nekoliko meseci podneo ostavku na tu funkciju iz moralnih razloga, nakon što je viđen u društvu mladića koji je dovođen u vezu s grupom Veljka Belivuka, kaže da nije tačno da nije primljen u imenik Advokatske komore Beograda (AKB). Sa druge strane, dodaje i da mimo svih pravnih pravila novo rukovodstvo AKB, upravni odbor, stavlja na verifikaciju zapisnike koji su već usvojeni i na osnovu kojih je već doneta zakonita odluka o njegovom prijemu u red advokata.

„Povodom vesti koja se pojavila na vašem portalu da mi je odbijen upis u advokatsku komoru iz razloga nedostojnosti, a zatim je sledećeg dana promenjena vest u to da advokatska komora nije potvrdila moj upis, te je kroz istu pomenuta pozadina priče oko hapšenja navijača koji je bio u mom društvu i njegove navodne povezanosti sa Belivukom, moram da izjavim da sam u vezi iste u najmanjem iznenađen i zatečen. Kao prvo, ostavku na mesto sekretara DVT,a sam dao iz moralnih razloga jer drugih razloga nije bilo, a posebno ne bilo kakve povezanosti sa ljudima koji su u vezi sa Belivukom. Staviše, tzv. navijać koji je privođen pušten je istog dana i prema njemu nije vođen, niti se ikada vodio bilo kakav postupak. Kao neko ko je ceo radni vek posvetio radu u tužilaštvu bez ijedne mrlje u karijeri, posebno teško mi je palo ponašanje pojedinih medija koji su na svaki mogući način pokušavali da me dovedu u vezu sa, za mene nespojivim, a to je kriminal“, kaže Zorić i dodaje:

„To mogu da kažem jer sam posebno ponosan na period koji sam proveo u specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal i bez ikakvog straha i kalkulacija radio zakonito i dostojno, često ugrožavajući bezbednost i svoje porodice. Kada sam odlučio da posle mnogo godina provedenih u tužilaštvu, a pre svega zbog neosnovanog i brutalnog medijskog progona, gde i kada sam prosao na poligrafskom ispitivanju, nisam dobio očekivanu podršku institucije u kojoj radim, odlučio sam da promenim profesiju, napustim tužilaštvo i da se oprobam u profesiji i ulozi advokata. Advokatski ispit sam položio, doneto je i rešenje kojim sam primljen u advokatsku komoru, i prema svim proceduralnim pravilima i zakonu očekuje me polaganje zakletve. Čak sam od nadležne službe bio pozvan da odgovorim da li sam dao otkaz u tužilaštvu radi ispunjenja svih proceduralnih uslova. I tu se vraćamo na vest koja je objavljena koji pokazuje očiglednu spremnost, nekih ljudi iz meni nepoznatih razloga da mi se na očigledno nezakonit nacin onemogući pravo na rad, a da se i ja i moja porodica dovede u pitanje egzistencijalnog opstanka. Sve ovo doživljavam kao nastavak kampanje progona i lažnih optužbi. Naime, mimo svih pravnih pravila novo rukovodstvo AKB , upravni odbor, stavlja na verifikaciju zapisnike koji su već usvojeni i na osnovu koga je već doneta zakonita odluka o mom prijemu u red advokata“, kaže Zorić.

Dodaje da je primljem u AKB.

„Dakle, ja sam primljen u Advokatsku komoru, a svaki advokat je imao pravnu mogućnost da pre toga u izlaganju koje je trajalo mesec dana, da stavi prigovor u izlaganju. Moram da kažem da nije bilo ni jednog prigovora. Dakle, sve drugo osim mog pozivanja na svečano polaganje zakletve, jeste kršenje osnovnih i ljudskih prava i gaženje elementarnih principa i moralnih normi“, kaže on.

BONUS video: Protest advokata

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare