Utisak nedelje Vladimir Vucenic
Vladimir Vučinić gost emisije Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova S

Advokat i bivši sudija Vladimir Vučinić, prilikom jučerašnjeg gostovanja u emisiji "Utisak nedelje" govorio je o pritiscima na pravosuđe, ali i onim kojima je on bio svojevremeno izložen. Vučinić, koji je sudio u postupcima poput slučaja Darka Šarića i biznismena Miroslava Miškovića, istakao je da je njegovu karijeru obeležio slučaj vlasnik "Delta holdinga" i famozno vraćanje pasoša, zbog čega je kasnije i smenjen.

U knjizi „Pod pritiskom“, koju je Vučinić prošle nedelje objavio, do detalja opisuje šta je obeležilo njegovu sudijsku karijeru, tokom koje je sudio u brojnim postupcima poznatim javnosti. Reč je potpisivanju odluke da se Miškoviću vrati pasoš na pet dana kako bi otišao na službeni put, nakon čega je trpeo pritiske od tadašnjeg predsednika suda Aleksandra Stepanovića, koji je tražio da tu odluku preinači. Nakon što na ucene nije pristao, usledila je smena.

Pročitajte još:

Vučinić je ranije u intervjuu za naš portal do detalja ispričao kako je došlo do pomenute situacije.

„Ja sam 2013. godine dobio taj predmet (prim. aut. postupak protiv Miroslava Miškovića) u rad. Odmah se postavilo pitanje jemstva, jer je gospodin Mišković tada bio nekih šest meseci u pritvoru. Ja sam uoči jednog godišnjeg odmora, kada je bila potvrđena optužnica protiv njega, a jako je čudno bilo to da je ona bila potvrđena za jedan dan, jer su žalbe odbrane na optužnicu bile na više stotina strana, doneo rešenje o jemstvu na famoznih 12 miliona evra. To je bio najviši iznos jemstva, čini mi se i u svetu. To je bila garancija da će se optuženi Mišković u tom trenutku odazivati pozivima suda. Takođe, u tom istom rešenju odlučio sam da se on redovno javlja policiji i oduzimanje putne isprave. Ja sam njemu upravo oduzeo putnu ispravu“, rekao je on ranije i dodao:

„U decembru mesecu vratilo se pitanje da on treba da otputuje u London. Kada su ponuđeni dokazi da zaista ima poslovni put i da je u interesu firme, uz svu ovu garanciju, moja je bila autohtona odluka da li ću ga pustiti da tih nekoliko dana ode ili ne. Ako se ne vrati, propašće jemstvo i pripasti državi. Ukoliko se vrati, što je on i učinio, nastavljamo s postupkom. Međutim, u tom nekom intervalu, pre nego što je izašao na pet ili šest dana, upravo predsednik suda, tražio je da opozovem svoju odluku i rekao mi šta će se sve desiti ukoliko tako i ne učinim, a što se naknadno i desilo. Ostao sam pri svojoj odluci. Taj prvi nastup predsednika suda tada je bio: “Znaš li šta si uradio, pa Mišković će se smejati Vučiću sa Trafalgara?”“, rekao je ranije Vučinić.

Pročitajte još:

Potom je krenula hajka, koja se završila njegovom smenom.

„Čak je i predsednik države komentarisao u nekim posetama i javnim emisijama ovo moje postupanje, kasnije kada već nisam bio sudija, pa je rekao: “To je onaj, sada advokat, koji je od Miškovića uzeo novac“ i poistovetio me sa onima kojima sam sudio 20 i nešto godina. Neka je tačno da sam od Miškovića uzeo novac, jesam uzeo, ali je to bilo jemstvo koje je leglo na račun Višeg suda. Nikakav drugi novac nisam uzimao“, rekao je on pre nekoliko meseci.

Podsetimo, Vučinić je tokom jučerašnjeg gostovanja pričao o pritiscima na srpsko pravosuđe. Sem njega, gostovao je i sudija Krivičnog odeljenja Višeg suda u Beogradu Aleksandar Trešnjev. Trešnjev je u emisiji „Utisak nedelje“ naveo da pritisci na pravosuđe imaju svoje različite vidove, od direktnog pritiska na sudove, javnog naručivanja sudskih odluka, a posebno veliku štetu pravosuđu prave političari.

BONUS video: Sprečeno krijumčarenje migranata

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare