Foto:Privatna arhiva

Slučaj Fedrija Jašarija, koji je prekjuče pred Višim sudom u Beogradu osuđen na 14 godina zatvora zbog brutalnog ubistva svoje petomesečne ćerke, samo je jedan u nizu zločina nad decom, koja su stradala od ruke svojih roditelja. Narkomanija, alkoholizam, depresija ili neki drugi psihički problemi i poremaćaji, najčešći su uzročnici ovih monstruoznih zločina kojih je poslednjih godina sve više, a neretko su zabeleženi i oni u kojima su nedužna deca bila žrtve partnera svojih roditelja.

Ferdi Jašari Foto:Facebook

Udarao bebu zbog plača

Beograđanin Ferdi Jašari optužen je da je u novembru 2018. godine ubio od batina svoju petomesečnu bebu, jer ga je nerviralo što je plakala. Jašari je dete udarao pesnicama svuda po telu, a u tom trenutku je navodno bio pod dejstvom alkohola i narkotika.  Nekolio sati kasnije, majka je teško povređenu bebu odvela u KBC Zemun, ali je ona, ubrzo nakon prijema, preminula od teških povreda koje joj je naneo otac. Osuđeni je na sudu priznao da je udario dete pesnicama u glavu, a na visinu kazne od 14 godina zatvora, uticalo je to što je u trenutku zločina bio samnjeno uračunljiv.

Zoran Albić, Foto:Facebook

Pobegla kod ljubavnika, on joj ubio dete

Sličan slučaj zabeležen je pre dve godine u Negotinu, kada je Zoran Albić na smrt pretukao trogodišnju Lunu Firulović, ćerku svoje partnerke Vesne. Dete je pretukao jer ga je nervirao plač, a u trenutku zločina takođe je bio pod dejstvom opijata. Nakon što je devojčica prestala da diše, Zoran i Vesna su je zajedno taksijem odneli u Službu hitne pomoći u Negotinu i dežurnim lekarima rekli da je pala sa terase. Nakon što su je lekari pregledali, ustanovljeno je da je devojčica kod lekara dovedena bez znakova vitalnih funkcija i sa hematomima na glavi, koje je morala da zadobije od udaraca, a ne od pada.  Policija je ubrzo uhapsila i ubicu i majku devojčice, koji su jedno drugo optuživali za zločin. Na posletku je utvrđeno da je Zoran izudarao dete, kao i da je majka pokušala da je zaštiti. Albić nijen stigao do suda jer je sklopio sporazum sa tužilaštvom na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, dok je majka devojčice osuđena na osam.

Foto:Shutterstock

Majka gledala kako joj dečko siluje ćerku

Ipak, najmonstruozniji slučaj ubistva deteta, koji je zgrozio čitavu Srbiju jeste ubistvo Katarine Janković (3). Devojčica je preminula od posledica zverskog silovanja i zlostavljanja, a istraga je utvrdila da je za to odgovoran njen očuh Mališa Jevtović, za šta je na maksimalnu kaznu zatvora osuđen  koji je kasnije i osuđšen na maksimalnu kaznu. Tokom suđenja utvrđeno je da je majka devojčice Ana Filipović, zavisnik od narkotika, znala da njen partner zlostavlja devojčicu, a kobnog dana kada joj je po navodima optužnice, u Zvezdarskoj šumi, naneo smrtonosne povrede, ona je sedela nekoliko metara dalje i sve mirno posmatrala, pušeći cigaretu. Zbog saučesništva svom ljubavniku osuđena je na 37 godina zatvora.

Mališa Jevtovič Foto:Privatna arhiva

 

Izbo sinove blizance

Nezapamćen zločin dogodio se i pre tri godine u Štrpcu. Dejan Krstičić, profesor fizičkog je krvnički izbo nožem svoje dve bebe, dva sina blizanca, od kojih je jedan preminuo. Bebe su tada imale 40 dana. Dejan je u jednom trenutku, usred večere, samo ustao, uzeo nož sa stola i izbo bebe. Kasnijim veštačenjen je utvrđeno da je patio od šizofrenije koju nije lečio.

Tanja Lakić. Foto:Privatna arhiva

Otrovala bebu metadonom

Tatjana Lakić Mahud osuđena je na zavorsku kaznu zbog ubistva svoju bebe koju je otrovala metadonom – lekom koji koriste heroinski zavisnici. Tokom postupka je utvrđeno da je metadon bio u flasšici sa mlekom koje je beba popila, kao i da je majka, nakon što je shvatila da dete ne daje znake života, svoju osmomesečnu ćerku spakovala u najlon kese i bacila na terasu, gde ju je policija i pronašla. Lakićeva je nakon smrti bebe pokušala da se ubije rezanjem vena, ali i u tome nije uspela.

Sina pokušala da zadavi, pa ga izbola

Slađana Stojanović (38)  iz Mladenovca ubila je trogodišnjeg sina Jovana, 2012. godine. Istragom je utvrđeno d aj emajka najpre pokušala da zadavi sina, a potom dohvatila nož i izbola ga po stomaku. U trenutku kada je zločin počinjen, u dvorištu kuće bili su Slađanin suprug Zoran, njegova majka Vera, kao i supruga njegovog rođenog brata i njihovo dvoje dece. Ona je, kako se navodi, bila iznervirana detetovim plačem, pa je iz tog razloga odlučila da mu oduzme život.

Marko Nikolić, Foto: MUP

Zločin ispred Centra za socijalni rad

Beograđanin Marko Nikolić ubio je svog sina Mihaila, a potom i njegovu majku Maju Đorđević ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, 13. jula 2017. Zbog problematičnog odnosa koji je imao sa majkom dečaka, Nikolić je dete morao da preuzima u prostorijama Centra za socijalni rad. Kobnog dana dečaka je trebalo da vrati bivšoj partenrki, ali je u trenutku kada se ona pojavila pred Centrom za socijlni rad on pred nju bacion mrtvo dete na beton. Potom je izvukao nož i počeom da je ubada, u krvavom piru povređeno je još nekoliko socijalnih radnika koji su pokušali da pompognu ženi. Nikolić je uhapšen, ali je posle šest meseci izvršio samoubistvo u Centralnom zatvoru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare