Foto: europol; tv happy, mup; privatna rhiva

Slučaj hapšenja "ženske bande" iz Stare Pazove, majke, snaje i dve maloletne ćerke, za koje se sumnja da su počinile više teških krađa i provala u stanove širom Srbije, ali i Evrope, još jednom je potvrdila da se sa druge strane zakona često mogu naći i žene, kao i da njihova nedela u potpunosti pariraju "muškim". Statistike pokazuju da se na godišnjem nivou u Srbiji počini oko 65.000 krivičnih dela, a da su čak 9.000 odgovorne žene i to najčešće za krađe, trgovinu drogom ili prevare.

Žensku bandu koja je  proteklog vikenda uhapšena u Nišu, činili su majka D. J. (35), snaja A. Đ. (23), kao  i maloletne ćerke od 14 i 15 godina.

One su, kako navodi izvor blizak ovom slučaju, ukrale na stotine hiljada evra iz tuđih stanova, a policija je uspela da pronađe samo deo tog novca. Osim para, krale su i nakit, te je u njihovom stanu u Staroj Pazovi pronađeno i nekoliko satova u vrednosti od 30.000 evra.

D. J. je majka i organizator svih akcija, maloletnice su joj ćerke, a A. Đ. je snaja koja je u vezi sa njenim sinom. Operisale su tako što su lomile cilindrični deo brave, a potom su upadale u stanove. Uzimale su novac i nakit, a recimo samo u stanu kod jednog lekara u Beogradu su pronašle 80.000 evra.

Srpska „Pink panterka“ 

Kada su svetski mediji objavili vest o „ženi pauku“ koja je uhapšena u martu 2012. godine kao jedan od mozgova najpoznatije lopovske bande na svetu, „Pink Panter“, a potom i da je pobegla iz najčuvanijeg zatvora u Atini, „Koridalos“, Srbija je dobila senzaciju. Reč je bila o Oliveri Ćirković, bivšoj košarkašici „Crvene zvezde“, koju su mediji u Srbiji odmah krstili u“žena zmaj“, zbog čega je postala jedna od najpoznatijih naših žena kriminalaca.

Olivera Čirković Foto: printscreen tv happy

Kada je izašla iz sporta, iz hobija je počela da se bavi prodajom bundi i markirane odeće u Beogradu. Pošto je roba koju je prodavala bila sumnjivog porekla, njen hobi je bio na ivici zakona. Ovim poslom je počela da ulazi u kriminal. Prvi put je uhapšena na Kritu 2006. godine, gde je bila organizator pljačke zlatare. Tada je već bila član „Pink Pantera“. Zbog ovog zločina je provela u zatvoru dve i po godine. Nakon izlaska iz zatvora nastavila je sa svojim kriminalnim poslovima, uglavnom pljačkama zlatara. Sledeći put je uhapšena u martu 2012. godine prilikom pripreme krađe. Već u julu iste godine ulazi u istoriju kao jedina žena koja je uspela da pobegne iz grčkog zatvora. Sam čin bežanja iz zatvora naišao je na veliku podršku, kako samih zatvorenika i zatvorenica u zatvorima, tako i od celokupne javnosti. Tokom njihovih pljački nije bilo povređenih niti ranjenih, zbog čega je u javnosti dobijala nadimke poput „Amazonka“ , „Žena zmaj“ , „Kraljica“ i slično. U septembru iste godine ponovo je uhapšena i dobija kaznu od trideset dve i po godine zatvora. Nakon brojnih apelacionih sudova puštena je u avgustu 2017. godine. Kod nas je davala mnoge intervjue, gostovala je i gostuje i dalje na televizijama, a napisala je i dve knjige „Ja, Pink Panter…“ u kojima je otkrila sve tajne svog života i zanata.

Radmila Ikić Foto: MUP

Radmila Ikić- žena sa stotinu lica

U samom vrhu ove liste nalazi se Radmila Ikić, odnosno, „žena sa sto lica“. Ona je naša najpoznatija prevarantkinja, a uloge u kojima je uspešno obmanjivala narod bile su: kuma Mila Đukanovića, supruga tužioca Jovana Prijića, prijateljica Zvezdana Jovanovića, sudija Ivana Ramić, prijateljica Rasima Ljajića, čak i supruga Milorada Ulemeka Legije. Sa promenom uloge menjala je fizički izgled, boju kose, način oblačenja… Prvi put je posla s policijom imala pre 20 godina. Svoje prevare je dobro i dugo smišljala, a uvek bi odlazila teža za više desetina hiljada evra. Recimo, jednoj njenoj žrtvi je umro otac, a ona se vrlo brzo pojavila na vratima oštećene predstavljajući se kao njena familija. Tražila je da vidi njenog oca, a kada joj je ova rekla da je umro, Ikićeva je počela da plače pravdajući se da je bila u inostranstvu. Žrtva je pojela mamac, a Radmila joj se vrlo brzo uselila u kuću sa pričom da radi u Palati pravde i da se razvodi od tužioca Miljka Radisavljevića, da joj ne da da uđe u stan i da nema gde da ode. Rekla je takođe da joj je brat Aleksandar Tomić, direktor BIA, u šta je oštećena poverovala i primila je u kuću. Pošto je N. Z. 2016. godine prodala nasleđenu kuću, Ikićeva joj je rekla da ima nameru da preko kućnog prijatelja, advokata Gorana Petronijevića, i svog brata Aleksandra Tomića kupi kuću na Dedinju po povoljnim uslovima. Oštećenoj je ponudila da kupe kuću po pola za iznos od 80.000 evra. Čim joj je žena dala novac, Radmila je nestala bez traga. Uhapšena je pre tri godine u Beogradu.

Slobodanka Tošić Foto: privatna arhiva

Slobodanka Tošić

Srpkinja Slobodanka Tošić, odnosno, misica Bosne i Hercegovine, 2016. bila je osuđena na dve i po godine zbog učešća u organizovanoj kriminalnoj grupi, u predmetu „Lutka“. Uhapšena u policijskoj akciji „Lutka“, a tokom postupka je negirala krivicu da je učestvovala u pokušaju ubistva. Prvo joj se sudilo sa ostalim optuženima, a njen postupak je kasnije razdvojen jer se nije odazivala pozivima suda. Ona je bila osuđena jer je bila član udruženog zločinačkog poduhvata i saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrala 13. aprila 2006. Uhapšena je u julu 2015. godine u Hrvatskoj po poternici iz BiH smeštena u kućni pritvor da bi suđenje neometano moglo da se nastavi.. Bivša mis Bosne i Hercegovine i Plejboj model nije se pojavila na odsluženju kazne. Zbog neodazivanja i bekstva Sud BiH izdao je Interpolovu poternicu. Osnovano se sumnja da se ona i dalje krije negde u Srbiji.

Foto: europol

Olivera Petrović Ristić- najtraženija Srpkinja u Italiji

Za nju se čulo 2010. tokom kampanje „Europola“ po nazivom „Kriminal nema pol“ u kojoj je ona označena kao najtraženija Srpkinja u Italiji. Italijanska policija potražuje je kako je navedeno na sajtu Europola, zbog ubistva Alda Karlija (75), tršćanskog zlatara, koji je nasilno pretučen, vezan, a zatim i zadavljen decembra 2017. godine. Kako se navodi, ona mu je sa saučesnicima ukrala novac, a zatim je po njenom nalogu i ubijen. Takođe, italijanski mediji su pre više od deceniju pisali da je bila uhapšena jer je snimala seks sa osamdesetogodišnjim fratrom, da bi ga potom ucenjivala. Tokom „udvaranja“ monahu, uspela je da izvuče 50.000 evra pravdajući se da joj je novac potreban za lečenje oca.

Foto:EPA-EFE/BEA KALLOS

Srpkinja vodila plantažu marihuane u Španiji

U februaru 2019. godine, u blizini Valensije uhapšena je Srpkinja J. A. (30) zbog sumnje da je organizator grupe koja je proizvodila drogu i izvozila je na tržište Holandije i Španije. Sa njom je uhapšeno još 13 Srba koji su bili zaposleni na njenim plantažama, specijalizovanim za uzgoj marihuane. Na dve takve plantaže kojima je upravljala J. A. policija je zaplenila 3.000 biljaka i oko 200 kilograma marihuane. U kući u kojoj živi u Valensiji policija je pronašla 24.000 evra.

Varala ljude za stanove

Beogradska policija uhapsila je sredinom februara ove godine V. G. M. (50) iz Vršca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila više krivičnih dela prevare. Sumnja se da je ona u dužem vremenskom periodu u Beogradu i drugim mestima u Srbiji krivična dela vršila tako što je od vlasnika iznajmljivala stanove kojima je davala samo kaparu, a potom izdavala te stanove putem oglasa, predstavljajući se kao vlasnica.

Rada Kecman Foto: privatna arhiva

Rada Kecman

Ministarstvo unutrašnjih poslova oktobra prošle godine, saopštilo je da je u Novom Sadu uhapšena Srpkinja sa inicijalima S.K koja je osumnjičena da je sa jednim švedskim državljaninom u stanu skrivala veću količinu oružja. Policija je tek kasnije obelodanila da se radi o pevačici Radojki Kecman i da je policija pretresom njenog stana pronašla dve automatske puške. Pretresom stanja koji je koristio Šveđanin pronađeno je 11 automatskih pušaka, 11 gasnih pištolja prepravljenih u vatreno oružje, deset prigušivača i veću količinu municije različitog kalibra. Uprkos tome što oružje pronađeno u pevačicinom stanu do tada nije korišćeno, poslato je na veštačenje, a u javnosti su se pojavila nagađanje da je ova pevačica oružje čuvala za jedan od crnogorskih klanova. Ova informacija nikada nije zvanično potvrđena,, ali ostala je sumnja da su Šveđanin i Radojka bili deo veće kriminalne organizacije.

Aleksija Vračar Foto: privatna arhiva

Aleksija Vračar

Uhapšena pred sam kraj 2019. u Australiji zbog sumnje da je učestvovala u švercovanju metamfetamina, u vrednosti 300 miliona dolara. Policija je do Aleksije došla tokom istrage akcije zaplene metamfetamina u oktobru prošle godine u jednom skaldištu. Papiri koji su otkriveni doveli su ih do dokumenta firme koja se vezivala za Aleksiju. Istragom se ispostavilo da je ona sa lažnim dokumentima otvarala firme i na taj način, kako se sumnja, organizovala prevoz droge. Policija je pretresom njenog stana otkrila vatreno oružje, 650.000 dolara u kešu, dva kilograma ekstazija, 250 grama kokaina, 350 grama kanabisa, mobilne telefone, nekoliko SIM kartica, dodatke za drogu kojom se povećava njihova zapremina, ali i lažne dokumente pomoću. Aleksija je uhapšena i njen zahtev za kauciju je odbijen.

Snežana Nikolić i njena ćerka Anja Svetlana Foto: privatna arhiva

Otmica radnika perionice

Beograđanka Snežana Nikolić i njena ćerka Anja postale su akteri neverovatne priče o otmici koja se odigrala 2016., a njihova žrtva je bio radnik u auto-perionici  Ratko Radović koji je samo nekoliko dana pre toga dao otkaz i zaposlio se na drugom mestu. Naime, kako su mediji pisali Snežana i njena ćerka Ana sa dva drugara došli su u perionicu u Kumodraškoj ulici u Beogradu u kojoj je bio zaposlen Radović. Prema tadašnjim informacijama one su na njega nasrnule verbalno i fizički, a potom su, uz pomoć Anjinih drugara, ugurale Radovića u automobil i odvezle ga u perionicu na Tošinom bunaru. Daljim tokom priče ispostavilo se da je oteti radnik živeo u stanu koji je bio iznad perionice Snežane Nikolić i da je svađa izbila zbog drva, zbog čega je dao otkaz i otišao od njih. Radović je tad medijima ispričao da su ga tražile svuda i kad su ga pronašle da radi u perionici u Kumodraškoj ulici pokušao je da pobegne, ali su uspeli da ga savladaju. Radović je zatim ispričao da su ga ovezle u svoju perionicu i tamo ga je spasla policija. Međutim, u svoju odbranu Snežana je iznela drugačiju priču od radnika i optužila ga da joj je ukrao novac i zlatan sat i onda odlučio da ode iz perionice. Na salušanju u tužilaštvu navela i da nije bilo nikakvog mučenja i da se pred policajcima onesvestio, kao i kad ih je ugledao krenuo je da beži. Aprila 2017. godine Snežana je puštena iz Centarlnog zatvora, jer se nagodila sa Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu na kaznu od godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor. Ona je priznala da je izvršila krivična dela protivpravno lišenje slobode u saizvršilaštvu i zlostavljanje i mučenje, i zaključila sporazum o priznanju krivičnog dela sa tužilaštvom. Njeni saučesnici, koji su takođe priznali krivicu i osuđeni su na uslovne kazne zatvora od osam meseci sa rokom provere od tri godine. Snežaninoj ćerki Anji Nikolić sporazumom je utvrđena uslovna kazna od šest meseci zatvora sa rokom provere od dve godine.

Foto: privatna arhiva

Majka, ćerka, pop i transvestit

Svetlana i Ana Popadić iz Lopaša kod Požege uhapšene su 2018. pod sumnjom da su organizovale trgovinu narkoticima zbog koje su krajem februara te godine bili uhapšeni sveštenik Milan Jordović i veroučitelj Zoran Marinković. Majka i ćerka su razotkrivene nakon što su u „pasatu“ sa skrivenih 27 kilograma skanka uhapšeni sveštenik Jordović i veroučitelj u ženskoj garderobi Zoran Marinković. Dokazima na pretresu utvrđeno je da je ćerka, po majčinom nagovoru, podstrekla nekadašnjeg veroučitelja i crkvenog pojca Zorana Marinkovića (44) da preveze drogu sa Kosmeta u Švajcarsku ili nađe nekoga za taj posao, uz obećanu nagradu od 5.000 evra. Marinković je za taj posao angažovao svog poznanika Milana Jordovića (42), sveštenika iz Savinca kod Požege, kojeg je poznavao od ranije. Nekoliko dana pošto su uhapšeni, Jordović i Marinković potpisali su sa Višim javnim tužilaštvom u Čačku nagodbu, po kojoj su obojica osuđeni da godinu dana nose nanogicu. Veće Višeg suda u Čačku prošle godine osudiolo je Svetlanu Popadić (47) iz Lopaša kod Požege i Nenada Stojanovića iz Valjeva (40) na po pet godina zatvora zbog neovlašćene proizvodnje i trgovine opojnim drogama, dok je Svetlanina ćerka Ana (25),  dobila tri godine zatvora. Presuda je međutim, ukinuta, i u toku je ponovljeno suđenje.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare