Zlatibor Lončar Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Vladimir Todorić, šef pravnog tima Stranke slobode i pravde (SSP) i potpredsedica te stranke Marinika Tepić podneli su juna prošle godine krivičnu prijavu protiv članova Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje epidemije, a kako saznaje Nova.rs, ceo slučaj "koči" Ministarstvo zdravlja, na čijem se čelu nalazi ministar Zlatibor Lončar. Kako saznaju novine "Nova", ministarstvo još uvek nije dostavilo neophodna obaveštenja o slučaju, a koju su tražena od strane Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Krivične prijave podnesene su protiv premijerke Ane Brnabić, ministra zdravlja Zlatibora Lončara, bivšeg načelnika odeljenja za alergologiju i pulmologiju Univerzitetske dečije bolnice Branimira Nestorovića, ministarke za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i nekadašnje zamenice direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Darije Kisić Tepavčić, zatim sanitetskog potpukovnika Vojske Srbije dr Predraga Kona, i Zorana Gojkovića, pokrajinskog sekretara za zdravstvo AP Vojvodine.

Pročitajte još:

Kako su tada Todorić i Tepićeva naveli, oni su „činjenjem i nečinjenjem ugrozili zdravlje i živote ljudi počinivši time teško delo protiv opšte sigurnosti“. Iako je krivična prijava podneta pre 15 meseci, pomaka u slučaju do danas nije bilo.

Prema saznanjima Nove, ceo predmet koči upravo Ministarstvo zdravlja, kojem bi prioritet trebalo da bude rešavanje pomenute situacije.

Iz Prvog osnovnog suda u Beogradu rekli su za naše novine da se i dalje čekaju obaveštenja od ministarstva zdravlja.

„Obaveštavamo Vas da je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beeogradu postupajući po krivičnoj prijavi adv. Vladimira Todorića i potpredsednice političke stranke SSP Marinike Tepić protiv članova Kriznog štaba podnetoj zbog izvršenja krivičnog dela teška dela protiv bezbednosti javnog zdravlja iz čl. 288 KZ, koja prijava je tužilaštvu dostavljena na nadležnost od strane Višeg javnog tužilaštva u Beogradu dana 06.07.2020. godine uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Ministarstvu zdravlja RS dana 14.07.2021. godine. Budući da traženi podaci koji su neophodni za utvrđivanje činjeničnog stanja i daljeg postupanja u predmetu nisu dostavljeni u kratkom roku, te je upućena urgencija Ministarstvu zdravlja RS, po kojoj do danas nije odgovoreno“, saopštili ranije iz Prvog osnovnog tužilaštva za naš portal, a sada dodaju da pomenuta obaveštenja još uvek nisu dostavljena.

Todorić ne očekuje pomak u slučaju

Sa druge strane, advokat Vladimir Todorić, jedan od ponosioca krivične prijave, rekao je za Nova da ni ne očekuje da će biti pomaka u ovom slučaju.

„Ne očekujem da bude nešto novo. Tužilaštvo realno nema snage da iznese istragu u ovom predmetu, kao i u desetinama sličnih protiv pripadnika režima. Ovde može predsednik da kaže da je video dva minuta sa rampe u Doljevcu, koja tužilaštvo nema, i niko onda ne sme da ga sasluša u vezi toga“, kaže Todorić, aludirajući na nesreću u kojoj je učestvovao funkcioner Srpske napredne stranke Zoran Babić.

Vladimir Todorić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, u krivičnoj prijavi stoji da članovi Kriznog štaba Srbije, u periodu od 13.03. 2020. do dana podnošenja krivične prijave, nisu postupali uopšte po odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, odnosno po odredbama Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama, te da su nezakonito osnovali i vodili Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti “COVID-19″ dana 13.03. 2020. godine.

Lažirali brojeve umrlih

U krivičnoj prijavi ističe se da su članovi Kriznog štaba davanjem neistinitih podataka, za koje su znali da su neistiniti u vezi smrtnosti i broja zaraženih lica na teritoriji Republike Srbije, dozvolili održavanje javnih događaja, usled čega je nastupila smrt više lica.

BONUS video: Ugostitelji u strahu od pooštravanja mera i zatvaranja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare