Foto: Zoran Lončarević

Od uvođenja vanrednog stanja i policijskog časa većina građana Srbije iskusila je kako izgleda život osuđenika sa čuvenom "nanogicom", a pravim zatvorskim osuđenicima zbog epidemije koronavirusa u narednih 14 dana biće zabranjene sve posete i to u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije. Sa porodicama će zatvorenici moći da komuniciraju iz telefonskih govornica,a jedino će moći da ih vide advokati i to samo ako u narednih sedam dana imaju zakazano suđenje u predmetima i to u trajanju od 30 minuta, radi pripremanja odbrane.

Za sada,  kako je novinarima Nova.rs rečeno u Upravi za izdržavanje krivičnih sankcija, među zatvorenicima, ali i čuvarima nije zabeležen do sad ni jedan slučaj koronavirusa. Svakako, tome su doprinela strožija pravila ponašanja i održavanja lične higijene.

Prepruke kako će se zatvorske i vaspitno-popravne ustanove ponašati u nedeljama koje Srbija sa velikom nezivesnošću čeka propisali su Institut za javno zdravlje Srbije Milan Jovanović Batut i Infektivna klinika koja se nalazi na prvoj liniji odbrane od opasnog virusa.

Nove mere u vreme epidemije

Svim kazneno-popravnim zavodima naložene su sledeće mere koje će važiti sve dok se ne donesu drugačije preporuke:

Svi novoprimljeni osuđenici, među kojima su verovatno i oni koji su prekršili policijski čas ili meru izolacije biće izdvojeni u manjim sobama, i to na period od 14 dana. Tokom ove izolacije svi novoprimljeni pritovrenici i zatvorenici biće pod strogim lekarskim nadzorom. Oni će inače pre prijema morati da prođu strogi lekarski nadzor koji uključuje merenje temperature beskontaktnim toplomerom, proveru da li pristigli osuđenik ima respiratorne infekcije, odnosno povišenu telesnu temperaturu, kašalj, kijanje, otežano disanje, bol u grlu… Ukoliko se utvrdi kod novoprimeljenog osuđenika bar jedan od pobrojanih simptoma kontaktira se epidemiološka služba, kako bi se postupilo kao da je upitanju osoba zaražena koronavirusom.

Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Drugo važno pravilo koje je propisano za sve zatvorenike odnosi se na pojačanje higijene. češće pranje ruku, pranje podova, dezinfekciju opreme, radnih površina, što češće provetravnje prostorija i produženi boravak svih osuđenika na svežem vazduhu, koje do sad prema Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija bilo najmanje dva sata, a od donošenja novih mera će biti produženo, ali nije navedeno za koliko.

Kako je saopštila Uprava za izvršenje krivičnih sankcija svi zavodi na teritoriji Srbije su dobili neophodna dezinfekciona sredstva za ruke, zaštitne maske za lice, rukavice i dezinfekciona sredstva za čišćenje soba i drugih površina. Dezinfekcija svih prostorija se obavlja više puta u toku dana.

to se tiče prava i pogodnosti koje su uvažavali zatvorenici sa blažim kaznama pravo na izlazak u grad, posetu porodici ili rodbini za vikend i praznicima, nagradna odsustva, korišćenje godišnjeg odmora, ili radno angažovanje van zatvora odloženi su do daljnjeg.

Uprava je navela i da su svi osuđenici obavešteni o svim novim merama, kao i da kad se ukine vanredno stanje i normalizuje život u zatvorima sva njihova suspendovana prava biće nadoknađena.

U brojnim novim merama jedino, samo jedna nije suspendovana, a to je da će zatvorenici i dalje primati pakete.

Takođe napomenuto je i da u slučaju da se posumnja na infekciju koronavirusom kako zaposlenih tako i osuđenika i pritvorenika odmah se će biti kontaktirana epidemiološka služba Zavoda za zdravstvenu zaštitu zdravlja u mestima matične ustanove.

Faktografija

  • Svi koji dolaze u pritvor ili na izdržavanje kazne prolaze lekarski pregled.

  • Meri im se temperatura bezkontaknim toplomerom i, ukoliko osoba ima povišenu temperaturu, kao i druge znake respiratorne infekcije (kašalj, kijanje, otežano disanje, bol u guši), biće odmah smeštena u sobu koja je odvojena od drugih lica čime se sprečava bilo kakav kontakt sa drugim osobama.

  • Zavod u takvoj situaciji, odmah obaveštava epidemiološku službu gradskog Zavoda za zdravstvenu zaštitu zdravlja radi njihovog daljeg postupanja.

  • Osuđenicima je dok traju sve ove mere produžen boravak na svežem vazduhu, i to duže od 2 sata koliko je zakonom propisano.

  • Omogućeni su im češći telefonski kontakti sa članovima porodice