Foto: Privatna arhiva

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naložio kontrolu zbog slučaja dečaka Davida (12) koji je nestao u Beogradu a pronađen je posle 10 dana u Nišu i navodno je primoravan da prosi.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa u slučaju nestalog dečaka iz Beograda, koji je pronađen nakon deset dana za koje vreme je bio izložen prosjačenju. Kako mediji navode, otac dečaka je po prethodno prijavljenom nestanku svog maloletnog sina grubo zanemarivao svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja dečaka koga je zapustio i ostavio bez nadzora u dužem vremenskom periodu.

Pročitajte još:

Zbog ozbiljnosti navoda, Zaštitnik građana je zatražio od Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima informacije o eventualnom postupanju u tom slučaju, kao i da li postoji sumnja na trgovinu ljudima.

Istovremeno, Zaštitnik građana Zoran Pašalić je zatražio od Gradskog centra za socijalni rad Beograd i Ministarstva unutrašnjih poslova da najkasnije u roku od 15 dana dostave detaljan izveštaj o postupanju u konkretnom slučaju. Takođe od MUP-a je zatražio informacije da li je i ranije bilo prijava nasilja u toj porodici.

Zoran Pašalić Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Radeći na ovom slučaju više puta se postavilo pitanje koliko je lica koja organizuju prosjačenje, bez obzira na to da li su oni žrtvama roditelji, rođaci ili treća lica, bilo procesuirano u poslednje dve godine. Prema saznanjima Zaštitnika građana taj broj je zanemarljiv.

Zbog toga, Zaštitnik građana će u saradnji sa drugim nadležnim organima u narednom periodu obratiti pažnju da odgovaraju i kazne oni koji zloupotrebljavajući maloletnu decu, osobe sa invaliditetom ili lica koja imaju zdravstvene probleme, stiču enormnu dobit.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar